Вчені знайшли бактерії, здатні вижити на Марсі

Вчені знайшли бактерії, здатні вижити на Марсі

Укрінформ
Міжнародна група вчених заявила, що їм вдалося виявити мікробів, які здатні вижити на поверхні Марса.

Крім того, як повідомляє Space.com, на думку дослідників, ці ж мікроби зможуть вижити також на Енцеладі, Європі і, можливо, інших небесних тілах Сонячної системи.

"Наші експерименти показують, що присутність токсичних перхлоратів у грунті Марса не обов'язково говорить про те, що життя там немає. Бактерії, як виявляється, можуть рости навіть в дуже міцних "розсолах", на десяту частину складаються з перхлоратів. На Марсі його в десять разів менше", - заявив один з дослідників Джейкоб Хайнц.

Читайте також: Японський зонд сфотографував астероїд "Рюгу"з близької відстані

Під час дослідження вчені вирощували бактерії, які були знайдені в підлідних озерах Арктики та Антарктики, у розчинах, що містять різні солі, в тому числі токсичні перхлорати, звичайну соду, хлориди кальцію і магнію. Дослідники прагнули дізнатися, чи зможуть бактерії вижити в таких умовах, і, якщо зможуть, то які концентрації солей будуть підтримувати їх життя.

У результаті вченим вдалося встановити, що в подібних умовах може виживати як мінімум одна земна бактерія – мікроб Planococcus halocryophilus, чиї колонії були знайдені в покладах вічної мерзлоти на території Канади приблизно шість років тому.

Читайте також: Вчені сказали, де на планеті найнижча температура

При цьому, бактерії виживали в умовах низьких температур, близько -30 градусів Цельсія, а для розчинів перхлоратів рівні виживання були найнижчими серед усіх. Як підкреслюють дослідники, для того, щоб зменшити температуру замерзання розчину, доза перхлоратів у ньому повинна складати не менше 50%, тому низька виживаність бактерій в подібних умовах є дивиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-