Календар на всю голову. 7 липня

Календар на всю голову. 7 липня

Укрінформ
У вихідні дозволимо собі відійти від шаблону і створити календар, де буде все - народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси

Король Карл VII

Король Карл VII

7 липня 1438 року французький король Карл VII проголосив Прагматичну санкцію, за якою затверджувався пріоритет Королівської влади над владою Папи Римського.

7 липня 1668 року за наукові розробки Ісаак Ньютон (вчений, єретик і незайманий)  отримав ступінь магістра наук. У 1669 році його безпосередній учитель Ісаак Барроу передав йому фізико-математичну кафедру в Кембриджі, яку Ньютон займав до 1701 року.

7 липня 1846 року Сполучені Штати Америки оголосили про анексію Каліфорнії, яка до цього вважалася частиною Мексики.

Густав Малер
Густав Малер

7 липня 1860 року народився великий австрійський композитор Густав Малер. За життя він мав лише вузьке коло відданих шанувальників і тільки через півстоліття після смерті  отримав справжнє визнання - як один з найбільших симфоністів XX століття.

7 (19) липня 1862 року без особливого приводу заарештували знаменитого російського письменника і публіциста, одного з керівників журналу «Современник» Миколу Чернишевського. Після  арешту його відправили в Петропавловську фортецю.

страчені четверо учасників змови проти президента США Авраама Лінкольна
Страта учасників змови проти президента США Авраама Лінкольна

7 липня 1865 року були страчені четверо учасників змови проти президента США Авраама Лінкольна, які допомагали вбивці Джону Буту. Мері Суррат, яка надала змовникам свій будинок, стала першою жінкою в Америці, повішеною за злочин.

7 липня 1881 року в першому номері римського тижневика «Журнал для дітей» вперше була надрукована казка італійського письменника Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо. Історія однієї маріонетки». І тільки через два роки популярна книжка вийшла окремим виданням.

Henri Nestlé
Генрі Нестле

7 липня 1890 року в м. Гліон помер Генрі Нестле - швейцарський фармацевт, засновник фірми «Nestle», винахідник порошкового молока. Першим споживачем нового продукту - молочної суміші для грудних дітей - став новонароджений малюк однієї зі співробітниць компанії. Оскільки малюк не міг їсти материнське молоко, молочна суміш «Nestle» врятувала дитині життя. Цей випадок став найкращою рекламою для винахідника.

7 липня 1891 року були запатентовані дорожні чеки «American Express», які поклали початок сучасним кредитним карткам.

7 липня 1904 року в с. Пліхів на Тернопільщині народився Михайло Мороз - український художник, який працював в США і прославився своїми експресіоністськими пейзажами. Починаючи з 1959 року, автор провів п'ять персональних виставок. Також п'ять років поспіль проводив виставки у нью-йоркській галереї «Панорас». За своє життя він створив близько трьох тисяч картин, а творча спадщина - понад 500 картин - зберігається в родині художника.

7 липня 1906 року вперше у Великій Британії відкрилися офіційні змагання повітроплавців, організовані національним Аероклубом. У гонці взяли участь сім аеростатів, що піднялися в повітря з майданчиків Рейнлаг-клубу в м. Барн Елмсе, Лондон. У змаганнях переміг Франк Хеджес Батлер, якого в польотах супроводжували полковник Джеймс Каппер і його дружина.

Антон Попель
Антон Попель

7 липня 1910 року у Львові помер Антон Попель - один з провідних львівських скульпторів кінця XIX - початку XX століття. Він працював у жанрах меморіальної, монументальної, портретної, іноді релігійної пластики. За двадцять з гаком років життя у Львові Попель створив велику кількість скульптур, більшість з яких уціліли до нашого часу.

7 липня 1930 року в м. Кроуборо, Суссекс на 72-му році життя помер знаменитий англійський письменник Артур Конан Дойл. Письменник, який був лікарем за освітою, став  автором численних пригодницьких, історичних, публіцистичних, фантастичних і гумористичних творів, творцем класичних персонажів детективної, науково-фантастичної та історико-пригодницької літератури. Він є автором бестселерів: «Пригоди Шерлока Холмса», «Загублений світ», «Таємниця Клумбера» та інших.

7 липня 1932 року в м. Відень, Австрія народився Джо Завінул - американський джазмен австрійського походження, клавішник, композитор і лідер ряду джазових комбо, зокрема «Weather Report» і «Тhe Zawinul Syndicate».

7 липня 1940 року на околиці Львова, біля Стрийського парку відкрився Літературно-меморіальний музей Івана Франка. У фондах музею зберігається понад 30 тисяч експонатів. Найцінніші з них - особисті речі і документи Каменяра, його рукописи та автографи, оригінальні фотографії і перші видання його творів.

Німецький польовий штаб у одного з захоплених дотів Київського укріпрайону
Німецький польовий штаб біля захопленого дота Київського укріпрайону

7 липня 1941 року почалася оборона Києва від гітлерівських загарбників. Битва під Києвом 1941 року - це великомасштабні бойові дії радянських військ з оборони Києва від німецько-фашистських загарбників, які тривали до 26 вересня 1941 року, коли останні солдати Червоної Армії покинули місто.

Тото Кутуньо
Тото Кутуньо

7 липня 1943 року народився Тото Кутуньо (Сальваторе Кутуньо) - італійський композитор, співак, який прославився шлягером «L'italiano». Також є переможцем конкурсу "Eurovision 1990" в м. Загребі. Кутуньо відомий співпрацею з Адріано Челентано, Джо Дассеном, Далідою, «Ricchi e Poveri».

7 липня 1949 року Ленінградський міський суд за «антирадянські статті» засудив трьох публіцистів журналів «Зірка» і «Ленінград», а саме І. З. Сермана, його дружину Р. А. Зернову і А. Г. Левінтона до десяти років в'язниці кожного.

7 липня 1969 року Парламент Канади ухвалив «Акт про офіційні мови», який оголошував офіційними мовами країни англійську і французьку, надавав французькій мові рівне право використовуватися в державних установах, полегшував франкомовним канадцям влаштування на державну службу.

Джим Моррісон
Джим Моррісон

7 липня 1971 року на 6-й дільниці знаменитого паризького кладовища Пер-Лашез, в присутності лише п'яти близьких друзів, був похований поет Джим Моррісон. У грудні 1990 року надгробний камінь з могили поета викрали, проте на наступний рік батько музиканта встановив новий пам'ятник з мідною табличкою. На табличці викарбувана епітафія грецькою мовою - чи то «Він залишився вірним своїм духом», чи то «Він був вірний своїм демонам». Це був знак примирення з сином, який в юності порвав з родиною.

7 липня 1972 року перші жінки принесли обов'язкову присягу як агенти ФБР. Ними стали Сьюзен Лінн Роулі і Джоан Пірс.

7 липня 1977 року США провели перше випробування «гуманної» зброї - нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть тільки живі істоти, а споруди і техніка залишаються неушкодженими.

7 липня 1981 року сконструйований американцем Полом Маккреді літальний апарат на сонячних батареях здійснив свій перший політ. Пілот Стівен Птачек піднявся на ньому у повітря з аеродрому під Парижем, подолав відстань у 258 кілометрів із середньою швидкістю 48 км/год і приземлився на англійській військово-повітряній базі в Кенті. Літак важив 95 кілограмів і мав розмах крил 14,3 метра.

7 липня 1982 року Майкл Фейган заліз в Букінгемський палац і вкрав пляшку вина з винного льоху, а потім зайшов в спальню королеви. Її Величність прокинулася і побачила Фейгана, який пив вино, але почала кликати на допомогу тільки тоді, коли той попросив закурити.

Борис Беккер
Борис Беккер

7 липня 1985 року 17-річний Борис Беккер став наймолодшим в історії чемпіоном Вімблдону. Беккер - німецький тенісист, у минулому перша ракетка світу. Шестиразовий переможець турнірів Великого шолома. Чемпіон Олімпійських ігор.

7 липня 1987 року у Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, яких звинуватили у аварії, що сталася на станції 26 квітня 1986 року.

7 липня 1990 року в римських Термах імператора Каракалли вперше виступили три видатних тенори сучасності - Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас.

Концерт виявився благодійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем в історії класичної музики.

7 липня 2005 року в Лондоні сталася серія терористичних атак. О 8:50 ранку, з проміжком в 50 секунд, були підірвані три потяги Лондонського метрополітену. Майже через годину, о 9:47 пролунав четвертий вибух в автобусі на Тевісток-сквер. Було вбито 52 людини, поранено близько 700. Загинули також 4 терористи-самогубці: Хабіб Онф, Мохаммед Сидік Хан, Джермен Ліндсі і Шехзад Танвер. Великий резонанс у суспільстві викликав той факт, що смертники були громадянами Сполученого Королівства, більш того, всі вони, крім Ліндсі, народилися і виросли у Великій Британії.

7 липня 2009 року в Лос-Анджелесі на цвинтарі «Forest Lawn» на приватній церемонії поховали короля поп-музики Майкла Джексона. Цікавим фактом є те, що Джексона ховали в золотій труні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-