Рада врегулювала роботу Українського культурного фонду

Рада врегулювала роботу Українського культурного фонду

Укрінформ
ВР ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду". 

За ухвалення відповідного проекту №8266-д за основу та в цілому з техніко-юридичними правками проголосував 231 народний депутат при мінімально необхідній кількості у 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Законом уточнено правовий статус Українського культурного фонду, введення дефініції поняття «проект», що використовується в законі, удосконалення процедур, пов’язаних з підтримкою проектів Українським культурним фондом, легітимізацію внесків міжнародних та іноземних структур, як джерела формування коштів Фонду та усунення протиріч із законами «Про культуру» та «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». 

Так, під "проектом" у цьому законі розуміється діяльність юридичних і фізичних осіб, спрямована на створення певного культурного продукту, культурного блага чи культурної послуги (або їх сукупності) з метою досягнення чітко визначених цілей в межах визначеного кошторису (бюджету), здійснення якої вимагає вчинення передбачених укладеною з Українським культурним фондом угодою дій в узгоджені строки. 

Також закон вносить доповнення щодо діяльності Українського культурного фонду, пов'язаної з підтримкою проектів. Так, підстави надання та відмови у наданні фінансування (грантів) певному проекту, критерії конкурсного відбору проектів, підстави, на яких заява про надання гранту може бути залишена без розгляду, етапи проведення конкурсного відбору, правила здійснення звітності і моніторингу встановлюються порядком проведення конкурсного відбору проектів, реалізація яких здійснюватиметься за підтримки Українського культурного фонду, та моніторингу їх реалізації. 

За договором про надання гранту Український культурний фонд набуває права контролювати встановлений таким договором та законодавством порядок реалізації проекту, вимагати виконання вказаного порядку, а також вживати заходи за порушення вказаного порядку та вимагати виконання. Договір про надання гранту не може передбачати замовлення та отримання Українським культурним фондом будь-яких товарів, робіт, послуг, майнових прав та витрачання грошей на такі товари, роботи, послуги. 

Істотними умовами договору є визначення конкретного проекту, для реалізації якого надаються кошти; сума гранту з відповідним кошторисом із зазначенням об’єктів, на які сума гранту витрачатиметься; графік платежів; зобов’язання особи, яка отримує кошти, в тому числі щодо звітності; мінімальні технічні вимоги до проекту, які мають бути забезпечені; строк реалізації гранту; порядок надання відповідних доказів в підтвердження належного виконання договору про надання гранту; відповідальність за порушення умов договору. 

У випадку істотного порушення умов договору про надання гранту він може бути розірваний в односторонньому порядку за заявою Фонду. 

Істотним порушенням, зокрема, є нецільове використання коштів і здійснення витрат у більших розмірах, ніж передбачено договором про надання гранту. 

Рішення про розірвання договору про надання гранту приймається дирекцією Українського культурного фонду за наслідками розгляду інформації, яка підтверджує вчинення істотного порушення договору, а також пояснень іншої сторони договору стосовно причин порушень, якщо такі пояснення були надані. 

Читайте також: На батьківщині Кобзаря 18-19 серпня відбудеться п'ятий "Ше.Fest-2018"

Сторона договору, договір з якою розірвано Українським культурним фондом, повинна повернути сплачені їй по такому договору кошти, впродовж 20 календарних днів від дати отримання відповідного повідомлення. 

Окрім того, Український культурний фонд здійснює підтримку вітчизняних виробників у сфері культури. При цьому фонд самостійно визначає проекти, яким надається підтримка в порядку, встановленому законом «Про Український культурний фонд», в тому числі підтримка проектів, пов’язаних з організацією, проведенням виставок, ярмарок, симпозіумів, конгресів тощо, спрямованих на популяризацію української культури, або участю вітчизняних виробників в подібних заходах, що проводяться в інших країнах, якщо така участь є доцільною з точки зору популяризації української культури за кордоном, а відповідний проект, пов’язаний з такою участю, був відібраний фондом в порядку, встановленому законом України «Про Український культурний фонд». 

Цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-