У Києві - ярмарок міжнародних культурних грантів

У Києві - ярмарок міжнародних культурних грантів

Укрінформ
Європейський Союз вважає креативну і культурну індустрію однією зі сфер з найбільшими темпами розвитку й зацікавлений у поглибленні культурних взаємовідносин з Україною.

Про це розповів голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, виступаючи на Першому міжнародному ярмарку грантів у сфері культури, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Говорячи про економічний потенціал цієї країни (України - ред.), як правило, люди думають про тривалу традицію промисловості, фантастичний сільськогосподарський потенціал, також про робочу силу, але іноді ми забуваємо про довгу і багату культурну традицію України, яка повинна бути фундаментом їх економічного росту, тому що сьогодні наш досвід у Європейському Союзі показує, що те, що ми називаємо креативною індустрією, за темпами росту є набагато вищою, ніж інші сфери», - зазначив посол.

Водночас він підкреслив, що в ЄС «є велике бажання розвивати культурні взаємовідносини з Україною».

За його словами, протягом останнього десятиліття низка європейських країн вже мають досвід у культурній співпраці з Україною. Мінгареллі додав, що європейські інституції мають низку інструментів, серед яких і грантові програми, спрямовані на поглиблення такої співпраці.

Посол також нагадав і про угоду про Асоціацію України з ЄС, де, за його словами, прописані в т.ч. й положення щодо розвитку культурної співпраці.

Зі свого боку міністр культури Євген Нищук наголосив, що ярмарок є чудовою нагодою для потенційних отримувачів грантів ознайомитися з уже наявними грантовими програмами та набути досвіду в написанні програм та заявок для отримання фінансування під свої проекти.

Читайте також: Президент: Фестивалі на кшталт «Шляхів дружби» свідчать про повернення України до Європи

Водночас виконавчий директор Українського культурного фонду, який виступив організатором заходу, Юлія Федів відзначила, що на нинішньому ярмарку представлені грантові програми у сфері культури з країн Америки, Європи й Азії, а також України. Вона закликала потенційних грантоотримувачів краще співпрацювати з різними міжнародними інституціями, аби мати змогу залучити кошти на реалізацію своїх проектів, запевнивши при цьому, що Український культурний фонд допомагатиме у цьому процесі.

За даними організаторів ярмарку, який проходить у понеділок в Києві на стадіоні «Олімпійський», на ньому представлені 14 міжнародних грантових програм. До участі в ярмарку були запрошені 300 заявників на отримання грантів у сфері культури, які були відібрані Українським культурним фондом з близько 1200 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-