Опера на площі, або Зірки сяють за будь-якої погоди

Опера на площі, або Зірки сяють за будь-якої погоди

Фото
Укрінформ
Суботнього вечора 23 червня на Софійській Площі відбувся грандіозний гала-концерт «В Україну повернусь»

Масштаб концерту: чотири українські оперні зірки світового рівня, два диригенти, близько 70 артистів хору і 80 музикантів оркестру.

Щоб заспівати в ньому, всесвітньо відомі вокалісти Людмила Монастирська (сопрано) прилетіла з Барселони, Олександр Цимбалюк (бас) - з Парижа, Зоряна Кушплер (меццо-сопрано) і Ольга Безсмертна (сопрано) – з Відня. На один день, бо їхній репертуарний графік дуже щільний, і вже наступного дня вони мають вийти на сцену провідних оперних театрів світу.

– Найважчим було вибрати дату, коли всі співаки разом могли приїхати до Києва , тому перемовини почали вести ще рік тому, адже вони всі пов’язані контрактами, - розповів ініціатор проекту головний режисер Національної опери України Анатолій Солов’яненко. - Це солісти, які виступають в «Метрополітен-опера» в Нью-Йорку, в «Ла Скала» в Мілані, у Віденській і Паризькій опері. Послухати кожного з них окремо коштувало б 300-400 євро, але кияни мають змогу абсолютно безкоштовно почути найвідоміші твори світової оперної класики у виконанні цих видатних вокалістів.

Перед початком концерту Солов’яненко помітно нервував – ще вчора спекотна погода надвечір «кликала» людей на площі, а цього дня вона різко змінилася на прохолоду і мряку. Тому питання, чи не завадить вона киянам прийти на концерт у форматі open air, буквально висіло в повітрі.

Я прийшла на Софійську площу за півтори години до концерту, щоб поспілкуватися з його учасниками. На сцені ще тривала репетиція, вільні співаки давали інтерв’ю журналістам, найбільш палкі прихильники класики дисципліновано шикувалися в черги за огорожею, а дрібний дощик сіяв на розставлені на площі сині стільці для глядачів.

– Мені доводилося співати на площах, у тому числі оперний репертуар, але у проекті « В Україну повернусь» я беру участь вперше, і з радістю відгукнувся на запрошення, - розповів мені всесвітньо відомий бас одесит Олександр Цимбалюк. - Я добре знайомий із Зоряною Кушплер, Людмилою Монастирською, обох чув на світових оперних сценах, але разом заспівати якось не виходило. Тому дуже здорово, що в організаторів концерту вийшло нас зібрати. Сподіваюсь, що погода нам теж допоможе Мені особисто буде дуже приємно, якщо люди, попри холод і мряку, все одно прийдуть нас послухати.

Оперний співак Олександр Цимбалюк
Оперний співак Олександр Цимбалюк

– Знайомтесь, Людмила Петрівна Цимбалюк, мама Олександра, вони разом з батьком прилетіли з Одеси, щоб послухати виступ сина, – представили ь мені енергійну чорняву жінку, коли співак уже пішов переодягатися у концертне вбрання.

– Він хоч поспав? – звертається Людмила Петрівна до організаторів концерту. – По телефону у нього був стомлений голос.

Виявляється, сьогодні вони з батьком із сином ще не зустрічалися і вперше побачать Олександра на сцені.

Разом з організаторами доповідаємо, що співак чудово виглядає і вже дав інтерв’ю кільком телеканалам.

– То мій син таки справді зірка! – по-одеськи реагує на наші розповіді зіркова мама.

Послухати виступ своєї доньки на Софійській площі приїхала з Іркліїва і мама Людмили Монастирської.

Сама співачка каже, що для неї участь у проекті «В Україну повернусь» є дуже знаковою подією.

– Я зараз рідко буваю на Батьківщині і при найменшій нагоді завжди погоджуюся брати участь у таких прекрасних заходах, – розповідає Монастирська. – У мене тут є свій глядач, який завжди чекає і дуже гарно мене приймає. Який меседж я хочу йому сьогодні послати? Тільки позитив, усе те світле і прекрасне, що несе в собі класична музика.

Коли о 19 годині публіці дозволяють зайняти місця, виявляється, що їх на всіх охочих не вистачає, тож решта глядачів щільним кільцем оточують місце проведення концерту.

Вже перший його номер – увертюра до опери Дж.Россіні «Сорока-крадійка» у виконанні симфонічного оркестру Національної філармонії України, яким диригує Микола Дядюра, – свідчить, що «розігрівати» у музичному сенсі київську публіку не потрібно, вона готова зігріти своїх улюбленців власним теплом.

– Бачите, як тільки почав грати оркестр – зупинився дощ, а коли вокалісти почнуть співати – вийде сонце, – жартує зі сцени, відкриваючи концерт, голова Національної спілки театральних діячів Богдан Струтинський.

Ну, сонце - не сонце, але розкати грому іноді дуже органічно доповнювали музичну палітру оркестру. Зокрема, коли Олександр Цимбалюк виконував арію Дона Сільви з опери Дж.Верді «Ернані», я навіть перепитала в подруги, що це за новий « ударний інструмент».

Слід відзначити, що звукорежисери відмінно озвучили концертний майданчик , що було непростим завданням з технічної точки зору. Адже на відкритій сцені інша акустика, тож треба якісно «визвучити» не тільки співаків, а й кожний інструмент оркестру і хору.

Тож слухачі могли повною мірою насолодитися вальсом Маргарити з опери «Фауст» Ш.Гуно у виконанні однієї з учениць уславленої Євгенії Мірошниченко Ольги Безсмертної, Хабанерою з опери «Кармен», яку подарувала слухачам випускниця Львівської музичної академії солістка Віденської опери Зоряни Кушплер. У програмі концерту також прозвучав знаменитий хор «Va, pensiero» з опери «Набукко» у виконанні Національної заслуженої хорової капела України «Думка», який подобається київській публіці і включається у програму всіх гала-концертів у Нацопері.

Оперна співачка Зоряна Кушплер
Оперна співачка Зоряна Кушплер

А Людмила Монастирська, окрім двох арій - Леонори з опери «Сила долі» Дж. Верді та молитва Тоски з однойменної опери Дж.Пуччіні, блискуче заспівала разом із солістом Нацопери баритоном Олександром Мельничуком і, окремо хочеться відзначити, зіграла в дуеті Сантуцци та Альфіо з опери «Сільська честь».

Гучні оплески, вигуки «браво», квіти і вставання на знак вдячності, поваги та пошани до своїх зірок супроводжували чи не кожний номер концерту. А на його завершення біля стін святої Софії прозвучала «Молитва за Україну» Миколи Лисенка у виконанні всіх учасників проекту. Разом із ними молитву за мир, щастя і процвітання нашої країни звертали до неба і присутні на площі глядачі.

Як сказав зі сцени Богдан Струтинський, птах завжди повертається до рідного гнізда, тож дуже важливо це гніздо не зруйнувати.

– Саме сьогодні для України важливі такі проекти, які говорять про єднання, про прагнення добра і миру. – переконаний режисер і театральний діяч. – Наші видатні співаки насправді є послами миру в світі, які говорять, що Україна – це гарно, це позитивно і дуже талановито!

Після концерту публіка хоч і була у піднесеному настрої, розходилася доволі швидко – за дві години люди таки добряче змерзли. Спитати кілька слів про враження я встигла лише чи не в єдиного з присутніх на концерті політиків народного депутата Артура Герасимова.

– Давайте сьогодні забудемо про політику, бо саме такі події єднають людей, – сказав він. – Я вражений тим, скільки людей приїхало звідусіль на цей концерт і наскільки торкає душу, коли найкращі виконавці України співають у серці Києва , біля Святої Софії. І я дуже вдячний Анатолію Солов’яненку, який подарував нам ці прекрасні емоції.

…Та свято скінчилося, наші українські солов’ї заспівали і полетіли. Але вони обіцяли повернутися!

Надія Юрченко, Київ.

Фото: Олег Колеснік, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-