Рада планує врегулювати засади діяльності кінокомісій

Рада планує врегулювати засади діяльності кінокомісій

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності законом про держпідтримку кінематографії.

Документом пропонується врегулювати правові засади діяльності кінокомісій. За прийняття відповідного законопроекту № 8251 за основу проголосували 230 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У законопроекті пропонується внести зміни до законів «Про кінематографію», «Про державну підтримку кінематографії в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні», а також визнати такими, що втратили чинність, закони України «Про Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії на 2003-2007 роки», «Про заборону приватизації, відчуження, передачі в заставу та внесення до статутних капіталів господарських товариств усіх форм власності пакета акцій, що належить державі у статутному капіталі Закритого акціонерного товариства «Одеська кіностудія». 

Зокрема, законопроектом передбачено, що кінокомісії утворюються і діють при сільських, селищних, міських радах, їх виконавчих органах з метою надання організаційної, консультаційної та іншої не забороненої законом допомоги виробникам фільмів, демонстраторам фільмів, іншим суб’єктам кінематографії. Згідно з законопроектом, виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання утворення місцевих фондів фінансової підтримки кінематографії, в тому числі програм грантової, конкурсної або позаконкурсної підтримки кінематографії, визначення умов та порядку витрачання цих фондів.

Читайте також: Серіали на українському телебаченні змінили географію – Артеменко

Водночас до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад за законопроектом має належати забезпечення популяризації та ефективного використання територій та об’єктів для потреб кінематографії, розробка відповідних місцевих програм фінансової підтримки кінематографії та місцевих програм використання потенціалу місцевої сервісної індустрії в галузі кінематографії.

У пояснювальній записці зазначається, що метою цього законопроекту є «запровадження правових засад діяльності кінокомісій та узгодження ряду інших питань, пов’язаних з прийнятим в 2017 році закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

23 березня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», яким запроваджено стимулюючі заходи розвитку кінематографії, а також одночасно внесені зміни до ряду законодавчих актів, включаючи Закон «Про кінематографію». Зокрема, змінено статтю 3 закону «Про кінематографію» щодо термінології, в результаті чого введене легальне поняття «кінокомісія» як установа, підрозділ установи державної чи комунальної форми власності, метою діяльності якої є популяризація України та її регіонів як привабливих локацій для кінозйомок, а також ефективне використання потенціалу української сервісної індустрії в галузі кінематографії. 

Разом з тим, ввівши відповідний термін, закон не передбачив регулювання діяльності таких кінокомісій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-