Інклюзивний фестиваль «АРТ-Плейбек. Разом» збере учасників із чотирьох країн

Інклюзивний фестиваль «АРТ-Плейбек. Разом» збере учасників із чотирьох країн

Укрінформ
Міжнародний інклюзивний театральний фестивалю «АРТ-Плейбек. Разом», який вчетверте пройде у Києві 15-17 червня, збере близько 400 учасників із Білорусі, Німеччини, Росії та України.

Про це повідомили співорганізатори фестивалю під час прес-конференції у середу, 13 червня, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«На нашому фестивалі будуть представники із України, Білорусі, Німеччини та Росії, тобто з чотирьох країн. У минулому році міжнародне представництво було дещо більшим. Але сподіваємось, що географія поступово розширюватиметься», - зазначив координатор програми «Діалог громадянського суспільства» Регіонального офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта «Діалог Східна Європа», співорганізатор фестивалю Андрій Макаренко.

Зі свого боку організатор фестивалю Наталія Вайнілович уточнила, що загалом очікується близько 400 учасників, серед яких - актори плейбек-театрів зі Львова, Києва, Харкова, Кропивницького та Запоріжжя.

«Думаю, що буде 300-400 людей у потоці, тобто вони приїдуть не одночасно. Торік було приблизно 320 осіб», - додала Вайнілович.

У рамках триденного фестивалю учасники зможуть долучатися до різних заходів, об'єднаних ідеєю інклюзії.

«Це не просто театральний фестиваль - він працює з інклюзією. Наше завдання - об'єднати представників різних соціальних груп, щоб разом знайомитися з тим різноманіттям, яке є в суспільстві. Учасники долучатимуться до різних інтерактивних заходів, дивитимуться перформанси плейбек-театру, документального театру і театру пригноблених. Також зможуть відчути на собі, якою є прогулянка з білою тростиною та зав'язаними очима, зможуть дослідити місцевість на інвалідних візках, а також вивчити кілька фраз жестовою мовою. Крім того, ми поговоримо про різні культури, які є в Україні (наприклад, про ромів і єврейську діаспору), а ще - про переселенців і тих людей, які гендерно відрізняються від інших», - розповіла Вайнілович.

Окремим воркшопом фестивалю стане експеримент із поєднання плейбек-театру, документального театру та театру пригноблених, під час якого тренери та учасники порушуватимуть тему «Я і війна: лінії перетину».

«На цей захід буде попередня реєстрація, бо він передбачає роботу із особистими історіями в закритій групі», - пояснила організатор фестивалю.

Водночас вона акцентувала на тому, що частина вистав плейбек-театру також стане експериментальною, адже акторам буде запропоновано обіграти життєві історії запрошених спікерів, зокрема - гендиректора директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти Лариси Самсонової.

Фестиваль «АРТ-Плейбек. Разом» проходитиме у Національному музеї Тараса Шевченка та розпочнеться 15 червня о 15:30. За словами Вайнілович, його орієнтовний бюджет на сьогодні становить понад 100 тис. грн.

Читайте також: На IX Одеський кінофестиваль надійшли фільми з 95 країн

Плейбек-театр - це різновид інтерактивного театру імпровізації, що складається з двох практик: розповіді особистих історій на публіку та миттєвої інсценізації акторами цих розповідей у специфічних формах. У дійстві плейбек-театру завжди є ведучий, який організовує ці практики та супроводжує увесь процес, від вступного до заключного слова.

У плейбек-театрі інсценізуються не літературні твори (на відміну від театру репертуарного) і не особисті змісти виконавців (на відміну від театру чистої імпровізації), а індивідуальні історії присутніх на виставі глядачів, тобто будь-яких випадкових людей.

Плейбек-театр виник у Сполучених Штатах Америки в 1975 році. На сьогодні його варіації існують у 63-х країнах світу.

Методика театру пригноблених була створена бразильським режисером і політиком Аугусто Боалем у 1960-х роках минулого століття під час диктатури у Бразилії. Боаль прагнув створити безпечний простір для участі кожного у творчому процесі та вирішення соціально-економічних проблем людей, які страждають від пригноблення та несправедливості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-