Чорнобильську документалістику включили до реєстру ЮНЕСКО

Чорнобильську документалістику включили до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять світу"

Укрінформ
Документальна спадщина, пов'язана з аварією на Чорнобильській АЕС, включена до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО "Пам'ять світу". 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, сертифікат про включення української номінації до документальної спадщини світу у вівторок, 5 червня, вручив голові Державної архівної служби України Тетяні Барановій посол з особливих доручень МЗС, заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Сергій Рева. 

"Документи Національного архівного фонду вперше включено до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО "Пам'ять світу". Це видатна подія для всіх архівістів України, шлях до якої був дуже довгим", - сказала у виступі на церемонії вручення сертифіката Баранова. 

Вона розповіла, що Державна архівна служба України у 2016 році за допомогою Національної комісії України у справах ЮНЕСКО подала заявку на включення української номінації, пов'язаної з аварією на Чорнобильській АЕС, до документальної спадщини світу. Окрім профільних інституцій України, заявку підтримали також архівісти Білорусі, Латвії та Польщі. 

Читайте також: У Києві відкриється представництво Чорнобильського заповідника

Як поінформувала голова Держархіву, до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО "Пам'ять світу" включено комплекс "чорнобильських" документів, які зберігаються у Центральному державному архіві, Центральному державному кінофотофоноархіві України, державних архівах Житомирської, Київської, Рівненської та інших областей України, галузевих державних архівах МВС, Мінооборони та Служби безпеки України.

"Ці документи не просто фіксують подію, яка сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС , а й відображають як ефективні рішення, так і помилкові. Документи є оригіналами, більшість з них збереглися лише в одному екземплярі і містять інформацію, незафіксовану в інших джерелах. Деякі документи з Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України були розсекречені у 2017 році",  - зазначила Баранова. 

Вона поінформувала, що для максимальної доступності широкому загалу документи будуть оцифровані, а на порталі Держархіву буде створено спеціальну рубрику "Документальна спадщина, пов'язана з аварією на Чорнобильській АЕС".  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-