Довженко-Центр оголосив програму фестивалю

Довженко-Центр оголосив програму фестивалю "Німі ночі"

Афіша
Укрінформ
8-ий Фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі. Повернення" пройде у Києві та Одесі з 28 по 30 червня.

Про це повідомляє прес-служба Довженко-Центру. 

"Єдиний в Україні фестиваль архівного кіно "Німі ночі" цьогоріч проходитиме водночас у двох містах країни – в Києві у Довженко-Центрі, фільмофонд якого зберігає найповнішу в Україні збірку німого кіно, та в Одесі на новій локації – в "Зеленому театрі". До створення музики до німих картин, окрім відомих музикантів, долучаться також композитори - переможці першої в Україні навчальної програми для кінокомпозиторів Envision Sound, яку Довженко-Центр провів з ініціативи та за підтримки Британської Ради у січні 2018 року", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, впродовж трьох фестивальних днів музиканти з України та зарубіжжя озвучать 8 німих стрічок із міжнародних та українських кіноархівів. У програмі фестивалю – 2 світові репрем’єри українських фільмів, які тривалий час вважалися втраченими, та 2 унікальні стрічки, створені за участю українських кіномитців-емігрантів. Серед них – легендарний австрійський, а згодом американський театральний та кіноактор Александр Гранах та одна з найбільших зірок німецького кіно першої половини 1920-их років Ксенія Десні. Вони стануть титулами сетів цьогорічного фестивалю поруч з Ліліан Гіш, американською кінодівою з 75-літньою екранною біографією.

Читайте також: У Вінниці почався студентський фестиваль просто неба "Вишиванка-фест"

Один із перших повнометражних українських наукових фільмів "Людина і мавпа" (режисер Андрій Вінницький, 1930) дослідники Довженко-Центру віднайшли в японському Національному кіноархіві під час архівних пошуків і дослідження зв'язків ВУФКУ (Всеукраїнського фото кіноуправління – державної кінематографічної організації, яка діяла у 1922 - 1930 роках) із закордонною кінопрокатною системою. Культурфільм, що ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів, наживо озвучить група Ptakh_Jung – дует електронного продюсера Антона Дегтярьова (Птах) та гітариста-експериментатора Володимира Бабушкіна (Юнг).

Зняту в Одесі учнем Леся Курбаса Хананом Шмаїним сатиричну комедію "Свині завжди свині" (1931), яка вважалася втраченою, в 2015 році у Федеральному архіві Німеччини знайшов російський кінодослідник Пьотр Багров. Роком пізніше зусиллями Посольства України в Німеччині фільм було повернуто в Україну. Одну з небагатьох вцілілих українських німих кінокомедій буде показано із музичним супроводом фронтмена головного панк-гурту країни "Хамерман Знищує Віруси" Альберта Цукренка.

Німецька кінодіва з України Ксенія Десні, уродженка містечка Остер на Київщині, зійде на екрани в одній із небагатьох уцілілих романтично-пригодницьких драм свого часу популярного німецького режисера Йоханнеса Гутера "Вежа мовчання" (1925). Разом з гуртом Sed Contra Ensemble фільм, відреставрований Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung, озвучить фіналіст Envision Sound Сергій Леонтьєв, композитор, член Асоціації електроакустичної музики України.

Своєрідною репрем’єрою стане показ відреставрованої Данським кіноінститутом драми "Ад’ютант царя" (Der Adjutant des Zaren, 1929) франко-німецького режисера з колишнього Катеринослава Володимира Стрижевського. У головній ролі - зірка російського німого кіно Іван Мозжухін, а серед акторів другого плану – галичанин Александр Гранах, що згодом уславився в Голлівуді. Фільм озвучить український композитор, звукорежисер та фіналіст школи Envision Sound Роман Вишневський.

Британське німе кіно буде представлене робітничою лав-сторі класика Ентоні Асквіта "Підземка" (Underground, 1928). Завдяки майстерній реставрації фільму Британським кіноінститутом його було повернено на великі екрани в 2009 році. Фільм демонструватиметься з оригінальним саундтреком азербайджанського композитора, фіналіста проекту Envision Sound Азера Гаджіаскерлі. Виконавців музики буде оголошено додатково.

Музу Девіда Гріффіта Ліліан Гіш київські глядачі зможуть побачити в американській стрічці "Вітер" (The Wind, 1928) шведського режисера Віктора Шьострьома, в подальшому – виконавця ролі професора Ісака Борга в "Суницях" Інгмара Бергмана (1957). Фільм озвучить київський квартет нової музики "Supremus".

В рамках київської програми відбудеться ексклюзивний показ відреставрованої Довженко-Центром драми "Вітер з порогів" (1929) режисера Арнольда Кордюма. Головну роль у фільмі зіграв корифей українського театру Микола Садовський (Тобілевич). Змонтована в авангардистській манері, стрічка розповідає про будівництво Дніпрогесу та торкається антигуманістичних наслідків індустріальних перетворень. Фільм глядачі побачать у супроводі одеського колективу Artokrats, який працює на стику мінімалізму з академізмом.

Читайте також: Українська вистава отримала золоту статуетку на фестивалі Saint Muse

Водночас в Одесі вперше покажуть психологічний трилер Віктор Туріна "Ордер на арешт" (1926) у живому музичному прочитанні гурту "Вагоновожатые". Попри дещо розважальну ауру з шпигунськими перевтіленнями, психологічними тортурами та романтикою революційних комітетів, "Ордер на арешт" є водночас роздумом про роль жінки в історичних процесах громадянських війн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-