Фільм

Фільм "Донбас" Лозниці відкрив програму "Особливий погляд" у Каннах

Укрінформ
Світова прем'єра стрічки "Донбас" Сергія Лозниці відбулася у середу на 71 Каннському кінофестивалі.

Про це поінформувала прес-служба компанії Arthouse Traffic, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фільм відкрив конкурсну програму "Особливий погляд", за премію якої змагатиметься. 

"У Каннах фільм представили Сергій Лозниця та українська творча група стрічки, у тому числі продюсер Денис Іванов, актори Наталя Бузько, Георгій Делієв, Вадим Дубовський, Сергій Сміян та Людмила Смородіна. Гостями прем'єри також стали віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко і перший секретар з питань культури Посольства України у Франції Ірена Карпа", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у рамках конкурсної програми "Особливий погляд" будуть показані 15 фільмів. Головою журі "Особливого погляду" цьогоріч став актор і режисер Бенісіо Дель Торо. Лауреати будуть оголошені на церемонії закриття Каннського фестивалю, яка відбудеться 19 травня у Палаці фестивалів і конгресів. 

Сценарій фільму заснований на документальних матеріалах. Сергій Лозниця розповідає про події, що відбувалися на сході України. У центрі уваги - люди, які змушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв'язки, коли речі перестають називатися своїми іменами. "Донбас" - антивоєнна стрічка, герої якої - жертви обставин. 

Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

Читайте також: У Франції стартував 71-й Каннський кінофестиваль

"Я щасливий, що можу поділитися фільмом з найвимогливішою, досвідченою та чутливою публікою - журі та глядачами Каннського фестивалю. Для мене дуже важливо звернути увагу творців та політиків на проблему Донбасу. Наскільки я можу судити, це головна проблема нашого часу. Мова йде не про один регіон, країну або політичну систему; а про людство і цивілізації в цілому. Про кожного з нас - сьогодні", - коментує каннську прем'єру Сергій Лозниця.

"Донбас" створювався в копродукції з Німеччиною, Україною, Нідерландами, Францією та Румунією. Стрічка стала одним з переможців восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером є Денис Іванов та кінокомпанія "Артхаус Трафік".

Сергій Лозниця - один з найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм "Щастя моє" (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Каннського фестивалю. Також в офіційній програмі Канн відбулися прем'єри інших картин Лозниці - "Майдан" (2014) та "Лагідна" (2017). Документальну картину Сергія Лозниці "Аустерліц" було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм 2017 року.

Вихід фільму "Донбас" в український прокат заплановано на 2018 рік.

Фото: kinowar.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-