Невидимий батальйон: у Вашингтоні розповіли про роль жінок у конфлікті на Донбасі

Невидимий батальйон: у Вашингтоні розповіли про роль жінок у конфлікті на Донбасі

Фото
Укрінформ
Роль українських жінок у відстоюванні української незалежності часто недооцінюється суспільством, хоча їхній внесок у збройну боротьбу з російським агресором є не менш вагомим, ніж зусилля воїнів-чоловіків.

Про це розповіли в Вашингтоні учасниці правозахисного проекту "Невидимий батальйон", в рамках якого в Посольстві України в США відбувся показ однойменної документальної стрічки.

"Невидимий батальйон" – це масштабна адвокаційна кампанія, заснована в 2015 році. Його початком стало соціологічне дослідження про участь жінок у війні. Згодом був знятий документальний фільм з однойменною назвою, організовані фотовиставки та проведене дослідження правового положення жінок в секторі безпеки й оборони. 

"Ми хотіли зробити внесок жінок у захист суверенітету й територіальної цілісності видимим, тому, власне, фільм називається "Невидимий батальйон", бо цей внесок був довгий час недооціненим", - розповіла в коментарі Укрінформу виконавчий продюсер проекту "Невидимий батальйон" Оксана Іванців.

Картина ілюструє шість історій жінок, які воювали в АТО. Всі героїні є різними за віком, за походженням, за цивільними і військовими професіями, але мають спільні риси. "По-перше, вони всі прийшли добровільно в Збройні Сили України, по-друге, вони пройшли одні з найважчих боїв і мають справжній військовий досвід. Ці епізоди сплітаються в загальну історію про жінок, які захищають Україну", - зауважила виконавчий продюсер.

Посол України в США Валерій Чалий, зі свого боку, підкреслив важливість проекту, який розкриває роль жінок на війні.

"Показ таких персональних історій за кордоном дозволяє продемонструвати, що захист України і захист Європи – це справа, яка об'єднала всіх, і жінок і чоловіків різного віку", - підкреслив дипломат.

Він назвав саму ідею проекту "культурною дипломатією", яка "привертає увагу до подій в Україні та абсолютно йде на користь – не більше, не менше – відновлення територіальної цілісності України".

Одна з героїнь фільму, жінка-снайпер, відкрила обличчя в стрічці й розповіла про себе, продовжуючи воювати за Україну. "Це відкрите обличчя снайпера – свідчення того, що війна на інформаційному фронті, публічна дипломатія не менш важлива, ніж ведення бою проти танків", - зауважив Чалий.

Автор і директор проекту Марія Берлінська прокоментувала агентству головну ідею туру й показу стрічки в різних країнах.

"Чому ми тут? Ми розуміємо, що існує інший фронт крім того, на якому ми воюємо в Україні. Коли я переконувала дівчат, героїнь проекту, їхати в цей великий тур, я їм пояснювала це як абсолютно окреме протистояння – інформаційне й дипломатичне, в якому вирішуються стратегічні питання в глобальних масштабах", - зауважила автор.

Вона наголосила на важливості показати під час туру, "що насправді відбувається, донести на вищому політичному й дипломатичному рівні реальний стан речей". Крім того, за її словами, під час перебування в інших країнах, відбуваються зустрічі з представниками парламентів, відповідних міністерств і відомств з метою розвитку нових проектів. Однією з таких новинок, наприклад, стала ініціатива "Мандри ветеранок", який дає можливість жінкам після бойових дій побачити Україну і світ.

Учасниці проекту "Невидимий батальйон" вже провели показ документальної стрічки в кількох країнах, у тому числі, в Литві, Німеччини, Італії, китайському Шанхаї, Канаді.

У США в середу відбувся прем'єрний показ картини, організований Посольством України в США і організацією Razom. Фільм також побачать ближчими днями в Чикаго, Філадельфії й Нью-Йорку. У планах – відвідування Чехії, Великої Британії та інших країн Європи та світу.

Фото: Ярослав Довгопол/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-