Письменники Житомирщини презентували у Києві свої книги

Письменники Житомирщини презентували у Києві свої книги

Укрінформ
Письменники Житомирщини стали першими учасниками проекту "Літературні меридіани України", започаткованого Інститутом літератури ім.Шевченка НАН України для популяризації регіональної літератури.

Про це Укрінформу повідомив директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський у вівторок під час презентації проекту у Національному музеї української літератури.

«Ми справедливо нарікаємо, що сьогодні існує проблема із читанням та книговиданням. На жаль, сучасний письменник майже не має можливості відчути те, як сприймаються читачами його твори. Думаю, що спільними зусиллями ми можемо змінити цю ситуацію. Популяризація сучасної української літератури є дуже актуальним питанням, - заявив він.

За словами організаторів, у проекті мають бути задіяні всі 25 письменницьких організацій. Більше того, цей проект представлятиме окремі художні напрямки сучасної української літератури. 

У Києві презентували книги письменників Житомирщини / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

На першій зустрічі свої книги читачам презентували житомирські дитячі письменники: Віктор Васильчук ("Пригоди сновиди та його друзів"), Марія Пономаренко ("Пригоди Чіпа та його друзів"), Світлана Соболевська ("Пригоди равлика Павлика та його друзів"), та Світлана Штанська ("Запитайлик").

Крім того, свою поезію презентували: Євген Концевич ("Клекіт глухоти"), Микола Ярмолюк ("Що було, що є і що буде"), Василь Сташук ("Вибране: поезія"). 

Читайте також: Уряд схвалив проект указу Президента про премію «Українська книжка року»

"Часто переможцями літературних фестивалів стають люди, яких мало хто знає у Києві. Ці письменники шукають дорогу до своїх читачів. Нещодавно у нас в музеї був вечір пам'яті Івана Чендея, на якому закарпатські письменники говорили про те, що вони хочуть бути представлені в Києві. Так виникла ідея створення цього проекту", - розповіла генеральний директор Національного музею української літератури Галина Сорока.

За її словами, сучасний українець читає на рік близько 7 друкованих книг, що майже вчетверо менше, ніж в Європі, де для популяризації читання існують спеціальні державні програми. "В Україні така ініціатива теж існує, але для її ефективної реалізації необхідно об'єднати зусилля як держави, так і літераторів, в тому числі тих, що живуть у областях", - сказала вона. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-