Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Українські герої бувать двох типів: або оббріхані, або замовчені

Українські герої бувать двох типів: або оббріхані, або замовчені

Блоги
Укрінформ
Петра Болбочана можна віднести до несправедливо забутих постатей.

В 1918 році він зробив те, що зараз нам так хотілося б повторити: звільнив Крим від російської оккупації.

Чому важливо популяризувати історію, розказувати українцям про їхнє ж минуле? Історія – це сукупний досвід певної спільноти. Це досвід, який містить трагічні моменти та помилки. Українська історія – це болючі поразки й великі перемоги.

Сто років тому ситуація в Україні була майже такою ж, як зараз. Крим так само був під російскою окупацією, яка позиціонувалась як вибір самих кримчан. Так само велась дискусія про майбутнє півострова, який начебто є «неукраїнським».

Він народився 5 жовтня 1883 року у с. Гижцях Хотинського повіту в родині сільського священика. Перебрався до Молдови, закінчив Кишинівську духовну семінарію. А далі вирішив стати військовим та змінив рясу на однострій. Брав участь у першій світовій, швидко просуваючись службовими сходинками.

Петро Болбочан був лідером Запорізького загону. Саме запорожці Болбочана звільнили Полтаву від червоних 30 березня 1918 року і розкололи більшовицький фронт, не давши змоги загарбникам із Росії ефективно продовжувати бої. Та, що найважливіше, навесні 1918 року, на лінії Харків-Лозова-Олександрівськ-Перекоп-Севастополь, звільнили Крим від оккупації.

Крим, який через десятиліття замовчування та забріхування називається російським, випадково приєднаним до України п’яним Хрущовим. Виходить, що історію пишуть переможці, але правди все одно не приховаєш.

Про Петра Болбочана знову заговорили під час презентації 18 квітня в Укрінформі книги «Забута перемога. Кримська операція Петра Болбочана 1918 р.», написаної Сергієм Громенком.

Кримський історик та публіцист, кореспондент
Кримський історик та публіцист, кореспондент "Радіо Свобода" Сергій Громенко під час презентації нового видання "Забута перемога. Кримська операція Петра Болбочана 1918 р.", Київ, 18 квітня 2018 року.

Співпрацювали з ним також Володимир В‘ятрович, голова Україського інституту національної пам‘яті. Він, як відомо, активно займається декомунізацією українського суспільства, зокрема завдяки законам про доступ до архівів органів тоталітарного режиму, вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність, про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В’ятрович відомий також своїми гучними заявами щодо української історії та розмовами про "щупальця "руського міра".

Марта Крутень

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-