Нищук скаржиться на прогалини у законах щодо охорони пам'яток

Нищук скаржиться на прогалини у законах щодо охорони пам'яток

Укрінформ
В Україні нараховується близько 130 тисяч пам'яток культурної спадщини. Проте до державного реєстру нерухомих пам'яток України занесено тільки 7% від цієї кількості. 

Про це під час парламентських слухань у середу заявив міністр культури України Євген Нищук, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"На попередній облік взято 34 тисячі щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. До Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО увійшли 6 об'єктів культурної спадщини, розташованих на території України. Ще 16 об'єктів включені до попереднього списку ЮНЕСКО. Наявність такої великої кількості пам'яток свідчить про значний культурний і туристичний потенціал нашої держави", - підкреслив Нищук.

Водночас, за його словами, стан збереження багатьох із них викликає значне занепокоєння.

"Тільки 9% із 130 тисяч пам'яток мають затверджені зони охорони. До списку історичних населених місць України, відповідно до постанови Кабінету міністрів, включено 401 населене місце, яке зберегло повністю або частково об'єкти культурної спадщини і пов'язані з ним розпланування та форми забудови, типові для певних культур або періодів розвитку. Однак станом на лютий цього року лише в 20% історичних населених місць затверджено історико-архітектурні опорні плани", - зауважив міністр.

Він також підкреслив, що  десятки тисяч об'єктів культурної спадщини, археологічні знахідки, музейні, архівні та бібліотечні фонди зруйновані та пограбовані на тимчасово окупованій частині території України. 

Читайте також: Місія ЮНЕСКО допоможе боротися з нищенням пам'яток у Криму - Нищук

"Міністерством культури постійно ведеться робота щодо відстеження ситуації та інформування ЮНЕСКО про загрозливу ситуацію, яка склалася з об'єктами спадщини в тимчасово окупованій АР Крим. Результатом цієї роботи стало безпрецедентне рішення ЮНЕСКО щодо використання механізмів прямого моніторингу на території АР Крим, параметри якого наразі погоджуються сторонами", - повідомив Нищук. 

Міністр культури також зазначив, що чинні правові акти значною мірою не відповідають вимогам сьогоднення, містять чимало прогалин і колізій, а це негативно відбивається на збереженні культурної спадщини загалом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-