Команда фільму

Команда фільму "Війна химер" оголосила народну дистрибуцію своєї стрічки

Укрінформ
Режисери фільму "Війна химер" Марія та Анастасія Старожицькі разом зі своєю творчою групою виступили з ініціативою народної дистрибуції стрічки. Це є новий, ефективний шлях документального фільму до глядачів.

На цьому наголосила Марія Старожицька під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Рік тому відбулася прем'єра нашої стрічки "Війна химер", яку ми зробили власноруч і власнокошт. І зрозуміли, що стрічка може просто щезнути, тому що кінотеатральний прокат дуже слабко пов'язаний з документалістикою. Тому вирішили підсумувати досвід, який у нас склався. А досвід такий. Після показів стрічки під час мандрівного фестивалю Docudays майже у 100 містах та містечках нам почали телефонувати, зв'язуватися через Facebook глядачі, які хотіли показати стрічку у себе - на батьківщині, в класі, в студентській аудиторії, бібліотеці, кіноклубі тощо. Ми віддавали стрічку і зрозуміли, що це фантастичний шлях, який треба запропонувати решті документальних фільмів. І ми пропонуємо йому назву - Народна дистрибуція. Це волонтерське розповсюдження, народжене Майданом, за формулою "Візьми і зроби", - сказала режисер.

За її словами, правила народної дистрибуції досить прості і прозорі. Кожен бажаючий відтепер може сконтактувати через сторінку стрічки чи соціальні мережі і отримати безпосередньо від режисерів "Війни химер" кінокопію для безкоштовного чи благодійного показу на власні добрі справи.

"Головна умова - це зібрати зацікавлену аудиторію і розмістити в соціальних мережах розповідь про показ, відгук про фільм. Тому що промокампанія у нас ведеться "з вуст в уста", і тільки така промокампанія може підтримати народну дистрибуцію. На цю ініціативу знизу ми можемо запрошувати спонсорів на місцях, які допоможуть у друці постерів, зборі аудиторії, наданні безкоштовно комфортних залів тощо", - зазначила Марія Старожицька.

Водночас вона додала, що ця схема є відкритою для інших стрічок, які долучаться до ініціативи. 

"Художник фільму Андрій Єрмоленко намалював кілька варіантів логотипів Народної дистрибуції. Вони  можуть бути надані всім фільмам, які долучаться. Логотипи будуть розміщені на афішах і на фільмокопіях", - повідомила режисер.

Читайте також: Фільм про Василя Сліпака покажуть у Варшаві

Своєю чергою Лариса Артюгіна - режисерка, керівник проекту "Платформа української документалістики", одного з проектів громадської організації "Новий Донбас" - висловила думку, що традиційний формат кінопоказів уже не спрацьовує, потрібні трохи інші формати. Зокрема, документальне кіно потребує обговорення, думки автора тощо.

"Ми маємо думати, як його подати, як зацікавити. І народна дистрибуція дає таку можливість, тому що організація показів іде знизу", - вважає вона.

Артюгіна також розповіла про досвід "Платформи української документалістики".

"Ми маємо 12 фільмів, які показуємо уже протягом двох років як волонтерський проект, без підтримки держави. Ми показуємо не лише фільми власного виробництва, а й фільми наших колег. Насправді маємо феномен - виробництва і поширення незалежного сучасного документального українського кіно, яке показує, хто поруч, які фантастичні люди, як ми змінюємось, що з нами відбувається, до чого призвів Майдан, що таке війна... Я думаю, що знімати і показувати таке хороше кіно - дуже класна, несиметрична відповідь російській агресивній пропаганді, з якою ми маємо справу", - наголосила режисер.

Вона повідомила, що їхня платформа робить одночасні покази на прифронтовій території і в Європі. Після показів влаштовуються он-лайн обговорення двох різних аудиторій.

"Важливо після фільму поговорити з його героєм, режисером, свідком подій, які відображені. Тоді виникає контакт, діалог і наступає розуміння того, що насправді відбувається. Третього травня, зокрема, ми будемо показувати фільм "Крим. Як це було" одночасно в Україні і в Литві", - розповіла Артюгіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-