У Львові представили унікальну виставку реліквій єврейського світу Галичини

У Львові представили унікальну виставку реліквій єврейського світу Галичини

Фото
Укрінформ
Реліквії єврейського світу Галичини представили у  Музеї етнографії та художнього промислу Львова.

Виставка присвячена 85-річчю від першого показу цих шедеврів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Чимало експонатів присвячені Песаху – єврейській Пасці, початок якої цього року припадає на 30 березня. Тут і посуд для пасхальної вечері – Седера, і унікальна «писанка» із текстом «Хатікви» - ізраїльського гімну. Її старовинні майстри зуміли помістити у пляшку.

«В експозиції присутній увесь спектр єврейського мистецтва Галичини. Багато унікально збережених речей. Виставка поділена тематично і розміщена у п’яти залах. Представлені експонати відображають сакральну атмосферу синагоги, річний цикл релігійних єврейських свят, вироби різних ремесел. Загалом, це кількасот предметів, які мають викликати певні рефлексії у відвідувачів і допоможуть сповна зануритися у цю епоху та єврейський світ Галичини», – зазначила куратор виставки кандидат історичних наук Людмила Булгакова.

Читайте також: Туристів до України приваблюватимуть презентацією

За її словами, перша масштабна виставка, якій присвячена нинішня подія, відбулась у 1933-у році. Її основою стала  приватна колекція відомого юриста та етнографа Максиміліана Гольштейна. Наступного року у Львові ним же був створений приватний Єврейський музей, але Друга світова війна внесла «корективи» у його діяльність. Врятувати збірку в роки німецької окупації вдалось завдяки відомим українським діячам. Згодом радянська влада націоналізувала безцінну колекцію і передала  її у Промисловий музей, тепер - Музеї етнографії та художнього промислу.

У Львові представили унікальну виставку реліквій єврейського світу Галичини

Як зазначали організатори виставки, на часі – відновлення єврейського музею в обласному центрі. Його основою могла б стати збірка Музею етнографії, експонати з інших музеїв та сімейних колекцій.

Фото: Галина Терещук / radiosvoboda.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-