"Інтернат" німецькою нагадуватиме про війну на Донбасі - Жадан

Фото
Укрінформ
Те, що українська книжка про війну на Донбасі не просто вийшла друком німецькою мовою, але й отримала престижну нагороду, означає, що ця війна не буде забутою.

Таку думку висловив автор «Інтернату» Сергій Жадан, коментуючи нагородження перекладачів своєї книги премією Лейпцизького книжкового ярмарку, у розмові з кореспондентом Укрінформу.

«Для мене це передусім ознака того, що тут знову будуть говорити про російсько-українську війну. Для мене це важливо не як для письменника, а як для людини, яка відповідає за своїх персонажів», - сказав Жадан.

Для нього «страшенно важливо», що ця війна не замовчується, що про неї говоритимуть. 

При перекладі володарі премії - Сабіне Штер і Юрій Дуркот - консультувалися с Жаданом, який і сам чудово володіє німецькою. «Це хороші перекладачі, вони отримали премію!», - каже письменник, пояснюючи, чому не взявся за переклад сам. 

З пропозицією видати книжку в Німеччині до нього звернулися відразу після написання, коли вона навіть в Україні не вийшла друком, і був лише рукопис. Німецьке видавництво зацікавила сама ідея. 

А зараз в Україні вже обговорюється можливість екранізації роману. «Уже говоримо з продюсером, режисером про майбутню екранізацію», - розповів Жадан. 

Загалом він вважає, що української літератури на німецьку перекладається недостатньо, але й чимало. Регулярно з'являються нові переклади, нові книги. «Але нам також хотілося б, щоби більше з'являлося нових імен і власне українською мовою», - зауважує письменник и поет.

Читайте також: Переклад "Інтернату" Жадана отримав премію Лейпцизького книжкового ярмарку

Сергій Жадан взяв участь у організованій напередодні в берлінському фонді Конрада Аденауера дискусії, фотовиставці та читаннях «Донбас – поза заголовками».

Міжнародний книжковий ярмарок проходить у Лейпцигу за участі майже 2500 експонентів з 43 країн світу з 15 до 18 березня.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-