Топ 5 найкращих книг від Кириленка, Нищука й Іллєнка

Топ 5 найкращих книг від Кириленка, Нищука й Іллєнка

Укрінформ
Що рекомендують прочитати посадовці сфери освіти й культури

Катастрофічно не вистачає часу на читання? Це лише відмовка, було б бажання. Ми зібрали для вас найкращі рекомендації з літератури від посадовців освітньої й культурної сфери. Вони, напевно, теж люди дуже зайняті, але читають постійно. Сьогодні топ-5 найкращих книжок – від них.

«ТРЕБА ЧИТАТИ ОКСАНУ ЗАБУЖКО»

В'ячеслав Кириленко, віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань:

- По-перше, я вважаю, що всім думаючим людям, які хочуть розуміти глибокі речі, треба читати Оксану Забужко. Я прочитав всю її прозу, публіцистику, багато поезії. Раджу прочитати її розмову з Ізою  Хруслінською «Український палімпсест». Взагалі, рекомендую читати всі твори Забужко.

Прочитав практично всього Василя Шкляра, зараз читаю його роман "Троща". Цього автора дуже цікаво читати. Всі його книги є справжніми бестселерами, вони вже давно стали такими, просто в Україні довго не хотіли помічати своїх бестселерів. Зараз, слава Богу, це минається.

Попри зайнятість, я намагаюся завжди знаходити час на читання, починаю читати одночасно по кілька книжок. Читаю – коли вдається – у вихідні, по вечорах.

Також неодмінно раджу почитати Мирослава Поповича. Такої кількості історичного фактажу і глибоких оцінок, як у його «Червоному столітті», я мало де зустрічав.

Звичайно, вічний Шекспір. Поважаю сучасні переклади, але маю вдома шеститомник видавництва «Дніпро», в якому сонети Вільяма Шекспіра видані в перекладі Дмитра Павличка. Зараз читаю «Коріолан». Це неймовірні, блискучі переклади і на диво багатюща українська мова наших класиків – Максима Рильського, Леоніда Гребінки, Бориса Тена та інших.

Пропоную слідкувати за новинками світової літератури, прочитати «Чорного лебедя» Насіма Ніколаса Талеба, який нещодавно вийшов українською мовою та «Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів» Кріса Андерсона, який блискуче пише про те, що треба робити, коли хочеш донести світові щось важливе.

«ТОРКНЕТЬСЯ КОЖНОГО ПОЕЗІЯ КУЗЬМИ СКРЯБІНА»

Євген Нищук, міністр культури України:

- Раджу всім ознайомитися з фотокнигою Дмитра Муравського "Через війну. Погляд волонтера". Це літопис нашої сучасної історії в реальних фото з гарячих точок: Слов'янська, Краматорська, Іловайська, Широкиного, Дебальцевого, Донецького аеропорту та багатьох інших. Людина повинна забувати зло, але український народ має вічно нести пам'ять про Героїв, які зупинили це зло ціною свого власного життя.

Переконаний, що тонко й актуально торкнеться кожного поезія Андрія Кузьменка, викладена у книзі «Кузьма Скрябін. Поезія». Постать Кузьми унікальна для української культури, а гортаючи цю невелику книжечку – знову і знову переносишся у світ його лірики, з непохитною громадянською позицією, зі смішними та сумними історіями й текстами, написаними десятки років тому, але які й досі актуальні. 

Радив би почитати історичний роман Ярослави Бакалець та Ярослава Яріша "Із сьомого дна". Свого часу він мене надзвичайно вразив, історія захопила з перших сторінок і постійно тримала у вирі подій. Це філософська історія з історичним підтекстом.

Дуже цікавим і яскравим є перше видання української абетки, ілюстроване шедеврами живопису, графіки, скульптури та декоративного мистецтва з колекції Національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків. Ця «Абетка» – дивовижна нагода як для дітей, так і дорослих поринути до фантастичного світу мистецтва, можливість познайомитися з шедеврами у легкій, цікавій формі.

І, звичайно, наша літературна гордість – "Тореадори з Васюківки" Всеволода Нестайка. Це настільна книга дітлахів вже кількох поколінь, без перебільшення вона – шедевр української літератури. На початку цього року я бачив рейтинг, таку собі літературну мапу, створену експертами однієї з навчальних програм Європейської Комісії – й саме наші "Тореадори" визнані однією з кращих книжок Європи. "Тореадори з Васюківки".

«ДУЖЕ РЕКОМЕНДУЮ РОМАН ЖАДАНА «ВОРОШИЛОВГРАД»

Пилип Іллєнко, голова Державного агентства з питань кіно:

- Дуже рекомендую почитати роман Сергія Жадана «Ворошиловград», за мотивами якого вже знято і скоро вийде на екрани фільм «Дике поле». (Роман «Ворошиловград» переміг у конкурсі Книга року Бі-Бі-Сі за 2010 рік, а 2014 року роман був удостоєний швейцарської літературної премії Jan Michalski Prize. Також у 2014 році на честь десятої річниці премії BBC Україна спільно з культурною програмою ЄБРР оголосили роман Книгою десятиліття Бі-Бі-Сі. На 11 жовтня 2018 року запланована прем'єра фільму «Дике поле», що знятий за мотивами цього роману. Це дебютна робота режисера Ярослава Лодигіна – ред.)

Також варто почитати книгу Андрія Кокотюхи «Червоний», цей роман вже також екранізовано, а письменник виступив автором сценарію однойменного фільму. (Роман «Червоний» має спеціальну відзнаку за найкращий історико-патріотичний твір Міжнародного літературного конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова-2012». 24 серпня 2017 у широкий кінотеатральний прокат вийшов історичний екшн "Червоний", створений за мотивами цього роману, режисера Зази Буадзе. Бюджет картини становить 20 млн грн., з яких половина – державне фінансування – ред.)

Я раджу також почитати одразу дві книги від українських письменників – братів Капранових. По-перше, це їхній роман «Забудь-річка» (Книга розповідає про розслідування родинної історії трьох людей. Роман увійшов у Довгий список літературної премії Книга року ВВС-2016, а згодом – і в короткий – ред.), по-друге, дуже варта уваги їхня книжка-розслідування «Майдан. Таємні файли». (Автори намагаються розібратися у головному парадоксі Майдану, який полягає у тому, що всі були на Майдані, але ніхто досі не знає, що там насправді відбувалося за його лаштунками, хто керував революцією і як ділилася влада серед переможців – ред.).

І ще одна книга, яку я порекомендував би прочитати, – це «Доповідна Апостолові Петру» Юрка Іллєнка. (Тритомне видання мемуарів видатного українського кінорежисера Юрія Іллєнка, у яких автор відверто згадує все своє життя: спогади про дитинство, зйомки фільмів, стосунки з близьким оточенням, творчі контакти. У книзі є фрагменти поставлених і непоставлених сценаріїв, вона ілюстрована розкадровками до фільмів та малюнками самого автора – ред.).

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-