Держава повинна помічати незалежні театри - Гільдія

Держава повинна помічати незалежні театри - Гільдія

Укрінформ
Держава повинна помічати незалежні театри і включити їх в усі процеси культурного життя країни, вважає заступник голови Ради Гільдії незалежних театрів Олександр Фоменко.

Про це він заявив у понеділок під час першої прес-конференції новоствореної Гільдії незалежних театрів в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Держава повинна почати помічати незалежні театри і включати їх в усі процеси культурного життя країни, оскільки українська сучасна драматургія майже стовідсотково розвивається в недержавному театральному секторі і тільки після цього з'являється на майданчиках державних театрів», - наголосив він. 

Фоменко повідомив, що, за результатами аудиту, станом на вчора було зареєстровано 103 недержавних театри лише в Києві. А є ще й інші міста: у Харкові таких театрів близько 60. Львів, Запоріжжя, Херсон також мають дуже розвинуту недержавну театральну культуру, що свідчить про високу глядацьку зацікавленість не лише державною, але й недержавною сценою.

Член Ради Гільдії Олена Салата наголосила, що  недержавна сцена виробляє культурний продукт для українців, які платять податки та формують бюджетну сферу, з якої частково фінансуються державні сцени, при цьому недержавна сцена жодної допомоги від держави не отримує. Фінансування недержавного театру складається виключно з грантів і коштів від продажу квитків. 

«Ми не хочемо державного бюджетування, але ми хочемо проектної роботи. Ми хочемо, щоб усе відбувалося, як у Європі, коли на театральні майданчики запрошуються колективи через конкурсні процедури, виборюють своє право працювати там деякий час, і, відповідно, отримують якесь національне, регіональне чи муніципальне фінансування, крім грантового. Це дуже широкий спектр фінансування, який допомагає зростати театральній сцені, і ми хочемо, щоб в Україні було так же», - наголосила Салата.

Гільдію було засновано 30 січня 2018 року одностайним рішенням більш ніж 30 присутніх театральних діячів - режисерів, критиків, акторів, сценаристів, менеджерів культури. 

До складу Ради Гільдії незалежних театрів увійшли: Інна Гончарова (художній керівник театру «Маскам рад»), Катаріна Сінчілло (художній керівник Класичного художнього альтернативного театру), Неда Неждана (драматург, науковий співробітник Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса), Олена Салата (голова громадської організації «Культурна Асамблея»), Павло Юров (театральний режисер, актор, засновник проекту «ДрамПортал»). Заступником голови Гільдії є Олександр Фоменко (актор Київського академічного драматичного театру на Подолі), головою Гільдії обрана Ярослава Кравченко (засновник і керівник Дикого театру).

Читайте також: У Гільдії незалежних театрів пояснили, чому ми втрачаємо власних шекспірів

«Гільдія має стати всеукраїнською спілкою і об'єднати незалежні театральні колективи країни на добровільних засадах і за підтримки заявлених мети та цілей. Незалежні театри можуть зареєструватися, форма відкрита для всіх, це не є сталий список, це постійна процедура, яка триватиме весь час роботи гільдії», - наголосив Фоменко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-