У Києві покажуть фільм про зникнення архітектурних пам'яток

У Києві покажуть фільм про зникнення архітектурних пам'яток

Укрінформ
Прем'єрні покази документального фільму "Зберегти не можна зруйнувати" та публічні обговорення проблеми зникнення архітектурних пам'яток в Україні відбудуться у Києві 28 лютого та 1 березня.

Про це Укрінформу повідомили організатори заходів - ініціатори проекту "Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини".

"Фільм "Зберегти не можна зруйнувати" розповідає про стан архітектурної спадщини в Києві та в Україні. У рік, оголошений у Європі та в Україні роком культурної спадщини, харківські активісти шукають однодумців для захисту архітектурних пам'яток. Ініціатори проекту "Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини" ставлять перед собою мету запропонувати уряду зміни до законодавства, які мінімізують корупцію у сфері збереження пам'яток архітектури та історії. На їхню думку, така ініціатива позитивно відіб'ється і на культурному середовищі міста, і на його жителях", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, одним з інструментів проекту став фільм-дослідження "Зберегти не можна зруйнувати", який знімався у Києві та ще в дев'ятьох містах України.

Дослідження проблеми у вигляді документального фільму дало змогу показати весь масштаб проблеми. У 10 містах України знімальна група записала інтерв'ю з 50-ма експертами. Це, зокрема, представниця громадської організації #SAVEANDRIYVSKIYUZVIZ Ольга Рутковська, заслужений архітектор України Руслан Кухаренко, директор Українського державного інституту культурної спадщини Ольга Пламеницька, реставратор Аліна Мигидюк. Стрічка містить коментарі  представників влади, зокрема міністра культури Євгена Нищука та народного депутата Ігоря Луценка. Також документалісти поспілкувалися з активістами, архітекторами, реставраторами і чиновниками в Харкові, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Івано-Франківську, Львові та Ужгороді. Важливою була думка зарубіжних експертів із Німеччини, Польщі, Росії.

У Києві зйомки відбувалися у вересні. У кадр потрапили більше десяти відомих архітектурних пам'яток, зокрема Андріївський узвіз, Гостиний двір, Замок барона Штейнгеля і Будинок зі зміями.

Читайте також: В Україні знімуть мультик "Цирк на дроті"

Найгарячіші обговорення нині точаться навколо Андріївського узвозу. Згідно з наказом Міністерства культури від 23 березня 2017 року, в буферну зону об'єктів ЮНЕСКО Софійського собору та Києво-Печерської лаври увійшла й частина Андріївського узвозу. Відтепер будівництво на цій території заборонено. Однак забудовників це не зупиняє: споруджується окремий комплекс ПП "Маркон" на Замковій горі; відбувається будівництво і на території замку Річарда.

Активісти ініціативи #SAVEANDRIYVSKIYUZVIZ вважають, що тимчасовий мораторій на будь-які роботи та аудит поточних об'єктів допоможе зберегти Андріївський узвіз у теперішньому вигляді.

Відкриті покази та обговорення відбудуться 28 лютого: 12:00 - Київський університет будівництва й архітектури, аудиторія 101, вул. Преображенська, 2; 17:00 - Товариство охорони пам'яток історії та культури України, громадська лабораторія "Час надбання", вул. Лаврська, 9.

А також 1 березня: 15.00 - Будинок кіно, вул. Саксаганского, 6. Синій зал.

За задумом організаторів проекту, фільм "Зберегти не можна зруйнувати" стане приводом для широкої дискусії про причини і засоби вирішення спільної для всіх міст проблеми - втрати історичних будівель, а іноді й цілих районів. Покази та дискусії вже відбулися у Харкові та Полтаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-