У харківському Музеї Голокосту - виставка малюнків на бланках з концтаборів

У харківському Музеї Голокосту - виставка малюнків на бланках з концтаборів

Фото
Укрінформ
Виставку малюнків, зроблених на бланках німецької комендатури концтабору Аушвіц (Освенцим), які увічнили пам'ять про його в'язнів, відкрито на честь Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту в харківському Музеї Голокосту.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла засновник і керівник музею, редактор газети "Дайджест Е", заслужений працівник культури України Лариса Воловик.

"Автор цих малюнків - український художник Зіновій Толкачев. Малюнки передані для виставки членами сім'ї художника, які зараз живуть у Києві і США. Справа в тому, що Зіновій з червня 1941 року пройшов дорогами Другої світової війни як солдат і як фронтовий художник. Все, що він бачив, він швидко замальовував, причому звичайного паперу не вистачало, і малював на чому доведеться, в тому числі, як то сталося в польському місті Освенцимі, де діяли концентраційні табори Аушвіц і Біркенау, на бланках, залишених німцями під час втечі. На малюнках, а вони розмістилися у двох вітринах у загальній експозиції музею, зображені обличчя в'язнів, в тому числі, жінок і дітей, а також відтворені картини, пов'язані з діяльністю цього механізму смерті: зовнішній вигляд автомобілів-душегубок, шибениць, газових камер, печей крематорію", - зазначила Воловик.

Читайте також: У Дніпрі про жертв Голокосту нагадують сорок меморіальних плакатів

За її словами, в експозиції також є матеріали, що розповідають про долю Толкачева.

"Після війни він, киянин, продовжив розпочату ним тему Голокосту. Його картини представлені в різних музеях, в тому числі, в Освенцимі. Про художника-викривача, який помер у 1977 році, розповідають кілька книг і десятки мистецтвознавчих статей", - додала Воловик.

За її словами, напередодні в рамках пам'ятних заходів харків'яни поклали квіти до меморіального комплексу на перехресті Московського проспекту і вулиці 12 квітня - на місці, де в роки окупації Харкова діяло єврейське гетто.

У неділю в Харківському національному театрі опери та балету імені Лисенка за підтримки благодійної організації "Джойнт" відбудеться безкоштовний показ музичної драми "Гетто. Театр на межі життя і смерті" - за спогадами в'язнів вільнюського гетто в постановці Сумської єврейської громади та за участю народного вокального театру-студії "Авів".

Як повідомляв Укрінформ, перший в Україні Музей Голокосту створено в Харкові в 1996 році, він має до 6 тисяч документальних свідчень розстрілів 16 тисяч земляків-євреїв взимку 1941 року в Дробицькому яру на околиці Харкова. Нині там діє меморіальний комплекс, побудований на пожертви городян. У Музеї Голокосту є дані про 89 харків'ян - Праведників світу, які рятували євреїв у роки окупації.

У музеї також є матеріали про перший в історії суд над нацистськими злочинцями, який відбувся у Харкові в 1943 році та випередив на 705 днів знаменитий Нюрнберзький процес. В експозиції є фото акредитованих журналістів, серед них - Костянтин Симонов, Ілля Еренбург, Олексій Толстой.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-