Фільм про будівництво Турксибу покажуть під музику британського гурту

Фільм про будівництво Турксибу покажуть під музику британського гурту

Фото, відео
Укрінформ
Фільм українського режисера Віктора Туріна "Турксиб" (1929) у живому супроводі від інді-проекту з Бристоля - Bronnt Industries Kapital (Велика Британія) - презентує 25 січня Довженко-центр у партнерстві з Британською Радою в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Національного центру імені Олександра Довженка. 

"Захід відбудеться в рамках вечірньої програми проекту Envision Sound - першої в Україні програми професійного розвитку кінокомпозиторів, яка проходить із 22 по 26 січня 2018 року. Розпочнеться перформанс о 19:30 на 6-му поверсі Довженко-центру (м "Голосіївська", вул. Васильківська, 1)", - ідеться в повідомленні.

Документальна стрічка про будівництво Туркестано-Сибірської магістралі - нарівні з "Людиною з кіноапаратом" Дзиги Вертова - вважається найяскравішим зразком документального кіноавангарду радянського періоду.

"Турксиб" цікавий не тільки новаторським монтажем і операторською роботою, а й фабульною драматургією, якій підпорядковано ритм фільму. Авторами різних версій сценарію виступили такі відомі теоретики кіно, як Віктор Шкловський, Олександр Мачерет, Єфим Арон і сам Турін, якому, вочевидь, і належить авторство останнього варіанту сценарію.

Неосяжні простори середньоазійських пустель, бавовняні плантації, середньовічний побут місцевого люду - все це показано у фільмі з непідробним ліризмом і вишуканістю. Залізниця, що має з'єднати Азію й далекий Сибір, стає магістраллю зустрічі цивілізацій, якою технічний прогрес невблаганно вторгається в медитативну пастораль мирних казахів.

Маловідомий в СРСР і сучасній Україні, "Турксиб" справив величезний вплив на розвиток британського документального кіно і здобув у Британії культовий статус. 

Відреставрований Британським кіноінститутом (British Film Institute) у 2011 році, "Турксиб" є реконструкцією британської версії фільму, змонтованого у 1930 році документалістом-експериментатором Джоном Грієрсоном (John Grierson). Британська версія, що відрізняється від радянської стрункішим і логічнішим монтажем, більш ніж на 10 хвилин довша за оригінальну: вочевидь, із цензурних міркувань фільм було перемонтовано в СРСР. 

Bronnt Industries Kapital - музичний інді-проект із Бристоля, створений продюсером і мультиінструменталістом Гаєм Бартеллом (Guy Bartell). В арсеналі проекту - кілька студійних альбомів, серед яких: "Virtuteet Industria", "Haxan" і "Hard for Justice", випущені обмеженим накладом на британських і німецьких незалежних леблах. Альбом "Haxan" (2007) був створений як саундтрек до однойменного культового шведського німого фільму. Вперше гурт представив своє трактування "Турксибу" українським глядачам у 2012 році на фестивалі "Німі Ночі".

У 2015 році саундтрек до "Турксибу" ліг в основу четвертого альбому Bronnt Industries Kapital, який вийшов на "I Own You Records".

26 січня о 19:30 в тому ж залі Довженко-Центру відбудеться музичний кіноперформанс "Хліб" feat Port Mone.

EnvisionSound - тижнева програма-інтенсив для кінокомпозиторів з України та сусідніх країн, що проводиться Британською Радою та Довженко-Центром у Києві 22-26 січня 2018 року. Насичена програма презентацій та практичних майстерень, а також розбір кейсів від професійних композиторів, дискусії, вечірні покази й нетворкінг дадуть учасникам Envision Sound можливість дослідити процес написання музики для кіно. Ментори - знані кінокомпозитори Майкл Прайс (Велика Британія) та Алла Загайкевич (Україна).

Фото: Довженко-центр

Відео: niminochifest

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-