Померла американська письменниця-фантаст Урсула Ле Гуїн

Померла американська письменниця-фантаст Урсула Ле Гуїн

Укрінформ
У понеділок, 22 січня, в Портленді у віці 88 років померла американська письменниця Урсула Ле Гуїн.

Про це повідомляє New York Times.

Смерть відомої письменниці-фантаста підтвердив її син. Він не назвав причину смерті, але сказав, що у Ле Гуїн були проблеми зі здоров'ям упродовж кількох останніх місяців.

За кілька десятиліть своєї творчої діяльності Ле Гуїн отримала кілька вищих нагород у жанрах наукової фантастики та фентезі ("Неб'юла", "Х'юго", "Локус"). У книгах Ле Гуїн вигадливо спліталися дракони, чарівники і космічні кораблі, через які вирішувались ключові проблеми світопорядку. Романи письменниці перекладені багатьма мовами та донині продаються мільйонними накладами.

Читайте також: Кокотюха розповів про продовження роману "Червоний"

Письменниця народилася 21 жовтня 1929 року в родині відомого антрополога Алфреда Кребера і письменниці Теодори Кребер.

Свою першу розповідь вона написала у віці 11 років. Закінчила Гарвардський і Колумбійський університети, спеціалізувалася на романській середньовічної літератури. Її чоловік Чарльз Ле Гуїн - професор історії в Університеті штату Орегон. У них троє дітей.

Популярність прийшла до неї в 1969 році після виходу роману "Ліва рука пітьми", який отримав обидві вищі премії англомовної фантастики - "Неб'юла" та "Х'юго".

Читайте також: Твори 15 українських письменників переклали англійською і видали у США

Загалом нею написано більше як 20 книг і понад сто оповідань. Найвідоміші книги - Хайнський цикл і цикл про Земномор'я. Їх літературознавці і шанувальники називають глибокою філософською фантастикою, яка стерла межу між фантастикою і "великою літературою".

Також Ле Гуїн писала дитячі книги, займалася поезією і перекладами.

За свою письменницьку діяльність вона була удостоєна медалі Джона Ньюбері - найвищої нагороди США в галузі дитячої літератури, а також медалі Національного книжкового фонду за видатний внесок в американську словесність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-