Житомирщина створює модель єдиного культурного простору в громадах - Зубко

Житомирщина створює модель єдиного культурного простору в громадах - Зубко

Укрінформ
У Житомирській області планується створити модель єдиного культурного простору в громадах.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"Нещодавно мав цікаву робочу поїздку культурними об'єктами Житомирщини. Плануємо там створити модель єдиного культурного простору в громадах. І, що важливо, - передбачити певні стандарти. Адже зараз, коли люди приходять, наприклад, в Український дім у Києві, то бачать там рушники, шаровари, мотанки... Але це - тільки частина української етнографії. Нам цікаво засвідчити повний перелік культурних цінностей, які мають громади", - наголосив він.

Зубко навів приклад одного з найбільших сільських музеїв в Україні - образотворчого мистецтва імені Й.Буханчука на території села Кмитів, в експозиції якого майже три тисячі робіт, зокрема Миколи Грицюка, Миколи Глущенка, Олексія Грищенка, Тетяни Яблонської. Раніше його щороку відвідувало 40 тисяч людей. А квиток у музей коштує лише 5 гривень. 

Читайте також: Публічні бібліотеки поповняться 138 назвами україномовних книжок - Нищук

"Після нашого спілкування голова громади усвідомив, що цей музей для громади є перлиною. Що у Кмитів можна залучати туристів з усієї країни, і за рахунок цього село отримає розвиток. А це - доходи для місцевих підприємств. Хочемо спочатку відпрацювати таку модель на рівні Житомирщини, а потім запропонувати її іншим громадам", - зауважив віце-прем'єр-міністр.

За його словами, визначивши певні стандарти, через спільну модель можна запровадити чимало культурних проектів, які "зможуть втримати людей на своїй території, мотивувати їх шукати щастя вдома, а не їхати до Києва чи за кордон". 

Віце-прем'єр-міністр підкреслив, що держава має підтримувати пріоритетні для людей напрямки. З часом, коли органи місцевого самоврядування стануть більш досвідченими, ситуація буде змінюватися на краще. 

Зубко наголосив, що наразі підтримка гуманітарних напрямів здійснюється через проекти Державного фонду регіонального розвитку, а також через субвенції на культуру і спорт.

Повний текст інтерв'ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-