Ректор Таврійського університету розповів про

Ректор Таврійського університету розповів про "східне коріння" України

Укрінформ
Історію України неможливо зрозуміти без глибокого розуміння її східного коріння і мусульмансько-ісламської культури.

Про це в четвер на Міжнародній науково-практичній конференції "Мусульманська спадщина в Південній Україні: історія, культура, релігія", що проходить у Києві, сказав ректор Таврійського національного університету імені Вернадського, доктор філологічних наук Володимир Казарін.

"Історію України не можна повною мірою зрозуміти без глибокого розуміння того східного коріння, яке живило її в різні періоди. Половина історії країни пов'язана зі слов'янською культурою - це глибинне коріння української культури, вона також пов'язана з європейською культурою і європейськими контактами. Але значна частина історії і культури України пов'язана зі Сходом", - сказав Казарін, зазначивши, що "прадавніми джерелами історії Київської Русі є арабські джерела".

Вітаючи учасників міжнародної конференції, ректор ТНУ висловив сподівання, що такі форуми стануть традицією в Києві.

Читайте також: Одеські підземні лабіринти, що ведуть до списку ЮНЕСКО

"У Таврійського університету є намір і бажання, щоб крім інших важливих міжнародних конгресів, які мають визнання у світі, в Києві обов'язково проходив великий конгрес сходознавців, який збирає широке коло спеціалістів, який має крім усього іншого нагадати Україні про її історію і традиції, які з тих чи інших причин забуті", - наголосив Казарін.

Він розповів, що півтора року тому у Бішкеку проходив конгрес асоціації університетів Кавказу й Азії. В його роботі взяли участь 73 університети, "але від України було лише, як ми жартували, 1,5 університета - ТНУ і чудовий, але невеликий Мелітопольський педагогічний університет".

"Я ремствував з цього приводу - чому не було Київського національного університету, чому не було університетів з Дніпра, Львова... Україна має бути представлена на таких форумах, і я хочу висловити сподівання, що в Києві збиратимуться і проводитимуться великі авторитетні конгреси сходознавців, які відповідають завданням і проблематиці XXI століття і новим реаліям, які навколо нас склалися. Ми докладемо всіх зусиль, щоб це стало реальністю", - заявив учений. 

Він повідомив, що в Криму східний факультет при Таврійському університеті був відкритий майже 100 років тому. 

"З самого заснування університету в 1918 році, практично сто років тому, у складі університету Володимиром Вернадським, засновником університету, був створений східний факультет, тому що не могло бути інакше в Криму з цим величезним шаром мусульмансько-ісламсько-східної культури, який буквально пронизує Крим. Не могло бути інакше в Криму, де була така величезна кількість справжніх великих учених, які працювали і публікувалися у складі східного факультету Таврійського університету. Це було даниною поваги до них і бажанням продовжувати цю роботу", - розповів Казарін.

За його словами, в 1945 році в університеті, що закривався на час війни, який тоді називався Кримський педагогічний інститут, усі факультети було відновлено, крім одного - східного. 

На думку доктора наук, це ще один доказ того, що "депортація кримських татар не була боротьбою з колабораціонізмом, як це було представлено владою". 

"Заборона на відновлення східного факультету в Таврійському університеті і депортація народів з Криму - все це факти етнічної чистки півострова, факти, які мали говорити, що в Криму немає ніякого Сходу, що це чисто слов'янська земля", - вважає ректор ТНУ.

Відновлення східного факультету стало можливим лише за часів незалежної України.

"З боку Кримського обкому партії відновлення східного факультету зустрічало також рішучий опір. І я радий, що за часів незалежної України одним з перших, що було зроблено, стали відкриватися відділення: наприкінці 80-х років кримськотатарське відділення, потім відразу ж турецьке, потім було порушено питання про арабське відділення, і в результаті все це знайшло своє вираження у відтворенні і відновленні східного факультету в Таврійському університеті. Коли ТНУ переїхав у Київ і став працювати тут, ми відновили, у тому числі, і факультет східної філології", - зазначив Казарін.

Він резюмував, що конференція про мусульманську спадщину України, яка відкрилася в ТНУ, "надзвичайно важлива, тому що вона може стати початком роботи, яка перетворить східний факультет на потужний науковий інститут у нашій Українській державі".

Як повідомлялося, Таврійський національний університет переїхав з окупованого Криму в Київ у січні 2016 року. 1 лютого ТНУ почав формувати в Києві новий студентський і кадровий склад. ТНУ був ліквідований «владою» Криму й об'єднаний у «Кримський федеральний університет». Наказ Міністерства освіти і науки України №1421 «Про організацію освітнього процесу в Таврійському національному університеті було підписано 31 грудня 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-