Кіногрудень: У Донецькому аеропорту і в далекій галактиці

Кіногрудень: У Донецькому аеропорту і в далекій галактиці

Укрінформ
Огляд очікуваних, хоч і нечисленних кінопрем'єр грудня, а також новинок фестивальної програми

Грудень запрошує до роздумів про прожитий рік і про одвічну боротьбу людського духу, що знайшло відображення в прем'єрах місяця, де злободенна проблематика сплітається з «проклятими питаннями» нашого існування, а фестивальні хіти сусідять з блокбастерами.

З 1 грудня

120 ударів на хвилину / 120 battements par minute

У картині, яка стала володарем Гран-прі Канського кінофестивалю, її сценарист і постановник Робен Кампійо, відштовхуючись від особистого досвіду, розповідає про громадянське об'єднання представників ЛГБТ-спільноти, що вимагає від державних структур і фармацевтичних компаній більш ефективних заходів і відкритості у боротьбі зі СНІДом.

Розповідь є нагадуванням, що у справді цивілізованій країні не тільки представники різних меншин, але і люди, які відкидають загальноприйняті моральні норми, мають право на турботу з боку держави, а увага до проблем небагатьох служить запорукою загального добробуту (що б не думали з цього приводу інші захисники традиційних моральних цінностей і релігії, у яких немає справжнього християнського милосердя, подібні до тих, хто сприяв виселенню клініки для хворих на СНІД з території Києво-Печерської Лаври).

З 7 грудня

Кіборги

Якщо визначитися зі ставленням до вишуканого, але повного аморальних ідей твору не так вже й складно, куди важче вирішити – чи є значуща тема і праведний посил виправданням цілковитій відсутності художніх достоїнств, драматичної неспроможності авторів в обраному ними виді мистецтва. Це питання у всій своїй суперечливості постало перед вітчизняними шанувальниками кіно, які познайомилися з «Чужою молитвою» Ахтема Сейтаблаєва, прикро безталанною картиною про відважну молоду татарку, яка рятувала єврейських дітей під час нацистської окупації Криму. Новий фільм Сейтаблаєва також присвячений важливій, актуальній проблематиці – і, судячи з трейлеру з його бездушною атмосферою павільйонних зйомок і акторським виконанням, нагадує репетиції в аматорському театрі, відрізняється подібними естетичними якостями.

Утім, певний оптимізм вселяє ім'я сценариста цього найбільш масштабного зі знятих до цього дня фільмів, присвячених війні на сході – Наталії Ворожбит, одного з найбільш відомих вітчизняних драматургів, багато з робіт якої присвячені подіям в «зоні АТО», включаючи п'єсу «Школа номер 3», яка стала основою гучного фільму Георга Жено і Лізи Сміт.

Вірний / Le Fidèle

Фільм, що став кандидатом від Бельгії на здобуття «Оскара», присвячений здатності любовної пристрасті долати соціальні та світоглядні межі – і тим труднощам, з якими пристрасть при цьому стикається. Герої твору (їхні ролі виконали Маттіас Шонартс і Адель Екзаркопулос) – запеклий злочинець і дівчина з вищого світу, яка намагається участю в автомобільних перегонах відволіктися від нудного благополуччя свого існування. І якщо любов цих представників різних світів, здається, здатна подолати усі протиріччя, які виникають між ними, то саме їхнє життя опиняється у небезпеці через спільників героя, які вважають, що через своє захоплення він нехтує професійним обов'язком.

Постановником картини виступив Міхаель Роскам, чий дебютний фільм «Бидло» свого часу отримав заповітну оскарівську номінацію в категорії «Найкращий іншомовний фільм», а також брав участь в основному конкурсі кінофестивалю «Молодість».

Дихай / Breathe

Актор Енді Серкіс, відомий ролями Голлума і шимпанзе Цезаря, як режисерський дебют адаптував для екрану історію Робіна Кавендіша та його дружини Дайани, яка є вельми актуальною для України з її вкрай важкими умовами життя для людей з обмеженими можливостями. Кавендіш, відставний британський військовий і бізнесмен, у віці 28-ми років захворів на поліомієліт і був паралізований. Завдяки силі характеру та підтримці дружини він не тільки зумів вести досить активний спосіб життя, але і виступив ініціатором низки винаходів і громадських проектів, що значно полегшили долю його товаришів по нещастю.

Примітно, що одним з продюсерів фільму став син Робіна Кавендіша Джонатан, відомий кінематографіст, який працював, серед іншого, над «Гангстером №1» та фільмами про Бріджит Джонс.

З 14 грудня

Зоряні війни: Останні джедаї / Star Wars: The Last Jedi

Чи буде великим перебільшенням назвати стрічку Райана Джонсона найочікуванішим науково-фантастичним фільмом року, при тому, що і сьогодні про неї мало що відомо. Інтерес аудиторії «Останні джедаї» викликають як епізод VIII головної космічної кіноопери (і дев'ятий фільм франшизи, враховуючи спін-офф «Бунтар-один»). При цьому значна частина шанувальників «Зоряних воєн» цілком готова задовольнитися прикрашеним спецефектами переспівом старих сюжетів та ідей (про що свідчать двомільярдні збори попередньої частини) і в «Останніх джедаях», фабула і характери яких сприймаються як попурі попередніх фільмів.

Хай там як, а про сюжет нової картини і зараз майже нічого не відомо, не рахуючи інформації про те, що значну увагу буде приділено взаєминам принцеси Леї, яка залишається одним з лідерів повстанців, і Люка Скайвокера, який віддалився у малонаселений куточок Всесвіту для медитацій і вправ просвітління. Для Кері Фішер, яка померла рік тому, «Останні джедаї» стануть і свідченням останнього її появи на кіноекрані.

ФЕСТИВАЛІ МІСЯЦЯ

Фестиваль «Британське кіно в кінотеатрі «Київ»» продовжиться 5-го грудня постановкою найбільш популярної п'єси американського драматурга Едварда Олбі «Хто боїться Вірджинії Вулф?» – одного з найвиразніших у сучасній драматургії творів про мінливості подружнього життя.

12-го жовтня відбудеться показ нової версії «Коріолана», однієї з найбільш недооцінених і при цьому політично актуальних трагедій Шекспіра, яка поставлена Королівською Шекспірівською компанією.

26-го грудня буде представлений мюзикл Стівена Сондхайма «Вар'єте» про театральну богему Нью-Йорка на сцені Королівського національного театру.

З 8-го по 11-е грудня у «Києві» пройде «Тиждень естонського кіно», що складається з двох десятків картин від студентських анімаційних короткометражок до хітів національного прокату і фестивальних оглядів. Розклад показів розміщено на сайті кінотеатру. Вхід вільний.

13-го грудня у столичному кінотеатрі «Київ» стартує один з найбільш значущих кінооглядів року, фестиваль «Нове британське кіно», який в 17-й раз організовує компанія «Артхаус трафік». У програму увійшли п'ять відомих творів британської кінематографії, а також добірка короткометражних фільмів, номінованих на премію британської кіноакадемії.

Хедлайнером показів є картина Йоргоса Лантімоса «Вбивство священного оленя». Цей трилер про людину, готову зайти гранично далеко заради порятунку сина, став лауреатом нагороди Канського МКФ за найкращий сценарій.

До найбільш цікавих фільмів фестивалю можна також віднести «Т2 Трейнспоттінг» Денні Болла, продовження культової драми за романом Ірвіна Велша, дія якого розгортається двадцять років тому, і «Тебе ніколи тут не було» Лінн Ремсі про відставного агента ФБР, який веде особисту війну з організаторами сексуального рабства.

Також у рамках заходу буде показана режисерська робота популярного актора Стенлі Туччі «Останній портрет» про знаменитого художника Альберто Джакометті та «Земля Божа» Френсіса Лі – драма про інтимні радощі та розчарування фермера з йоркширської глибинки.

Розклад показів розміщено на сайті кінотеатру.

Олександр Гусєв, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-