Девід Лінч розповів про те, як медитація може допомогти ветеранам і школярам

Девід Лінч розповів про те, як медитація може допомогти ветеранам і школярам

Укрінформ
На думку Лінча, ТМ може допомогти людям подолати психологічні труднощі, знайти внутрішню гармонію і знайти себе.

Девід Лінч у Києві. Сама ця новина приголомшила всіх українських шанувальників легендарного режисера. Квитки на зустріч з творцем «Твін Пікс», «Внутрішньої імперії» і «Синього оксамиту» розійшлися за добу. Журналіст Укрінформу відвідав прес-брифінг Девіда Лінча і дізнався, з яким посланням приїхав у Київ найзагадковіший режисер сучасності.

Всі, хто коли-небудь бачив хоч один фільм Девіда Лінча, чудово знайомі з авторським почерком режисера. Кожна його стрічка – хитросплетіння загадкових сюжетних ходів і низка сюрреалістичних образів. Шанувальники, які часто самі не розуміють значення лінчевих історій, зламали тисячі списів у суперечках, що виникають навколо кожного з його фільмів. Сам режисер трактувань своїх творінь не дає, надаючи глядачам можливість знайти свої відповіді.

Давній шанувальник Трансцендентальної медитації (ТМ), Девід Лінч, вже багато років відмовляється говорити про що-небудь, крім шляхів досягнення внутрішньої рівноваги. Саме з цією метою він і приїхав у Київ. Режисер взяв участь у відкритті центру благодійної організації «Фонду Девіда Лінча в Східній Європі», діяльність якого спрямована на психологічну реабілітацію ветеранів, дітей страждають дефіцитом уваги, жертв сімейного насильства та ВІЛ-позитивних людей.

Фото: Павел Багмут
Фото: Павло Багмут

На думку Лінча, ТМ може допомогти людям подолати психологічні труднощі, знайти внутрішню гармонію і знайти себе. Більше того, режисер вважає, що ця практика може допомогти кожному з нас якісно розкрити свій потенціал і стати успішнішим.

«Якщо ви захочете за допомогою ТМ розвивати творчі здібності - ви станете творчим, якщо подобається інтелектуальна діяльність - це допоможе вам удосконалити роботу вашого розуму. Поринувши глибоко в себе, ви побачите всю красу світу, розширите власні горизонти. Це все всередині нас, це – наше джерело, наш дім, який ми можемо відкрити», - сказав режисер.

Як стверджує Девід Лінч, щоденні медитації ефективно допомагають людям із серйозними психологічними травмами, в тому числі ветеранам, які страждають посттравматичним стресовим розладом, і дітям з синдромом дефіциту уваги.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

«За допомогою методів ТМ ми успішно лікували посттравматичний розлад у солдатів, які воювали в Іраку й Афганістані. Медикаменти часто бувають безсилі. Ветеранам прописують сильні препарати, наркотики, які їм не допомагають. Вони починають зловживавати алкоголем і потрапляють в порочне коло. Медитація – якісна альтернатива наркотикам і алкоголю, яка не дає можливість забутися, а відкриває шлях до внутрішньої гармонії», - стверджує Лінч.

Режисер вважає, що українським захисникам, які повернулися з зони АТО, така методика допоможе ефективно реабілітуватися і усунути джерело переживань, пов'язаних з досвідом, який вони отримали у зоні бойових дій.

«Техніки, про які ми тут говоримо, дають змогу кожній людині заглибитися в себе, знайти джерело страждань і подолати їх. Ветерани, з якими ми практикували ТМ в США, розповідали про свої відчуття. Момент подолання подібний потужному внутрішньому вибуху, який наповнює тебе спокоєм і умиротворенням. Це так чудово, що такий ефект можна отримати без наркотиків, алкоголю, примусових лікувань», - ділиться досвідом режисер.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Лінч також розповів про проблеми, з якими стикаються сучасні американські школярі, що стали «заручниками» широкомасштабних заходів безпеки. За словами режисера, у кожній американській школі встановлені металодетектори, через які діти проходять кожен день. Напружена атмосфера демотивує школярів вчитися, а вчителів викладати. В результаті діти починають страждати на синдром дефіциту уваги. Їм прописують сильнодіючі препарати, і, за словами Лінча, їх життя перетворюється на пекло. Подолати ці болісні переживання може щоденна практика медитацій, дозволяючи позбутися стресу.

Спілкуючись з журналістами, Лінч обережно обійшов актуальні для українського контексту питання про війну і політику. На його думку, у світі дуже багато війни і людських страждань, покласти край яким може тільки внутрішня гармонія в кожному з нас. Режисер зауважив, що політичні проблеми і конфлікт на Донбасі – зовнішня сторона проблеми, вирішити яку неможливо без набуття кожним українцем внутрішнього балансу. На думку Девіда Лінча, тільки ставши самими собою, ми знайдемо необхідний нам світ, як у нашій країні, так і в нашій душі.

Антон Фоменко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-