Кириленко: Радіодиктант - важлива акція для популяризації української мови

Кириленко: Радіодиктант - важлива акція для популяризації української мови

Укрінформ
Радіодиктант національної єдності, що відбувається в День української писемності та мови, - це одна з важливих акцій для популяризації української мови.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко перед початком написання XVII радіодиктанту в Червоному корпусі Київського національного університету ім. Т.Шевченка, а саме в аудиторії імені Михайла Максимовича.  

"Ця символічна акція теж дуже впливає на українські реалії, тому що останні показники вживання української мови в суспільстві показують деякі позитивні тенденції. Зокрема, громадський рух "Простір свободи" вчора презентував свою щорічну доповідь про становище української мови - і в ній чітка тенденція вверх вживання української мови на радіо після відомого закону про квоти, збільшення кількості друку книжок українською мовою і також збільшення кінострічок українською мовою в кінопрокаті - близько 90 відсотків", - сказав Кириленко.

Читайте також: Радіодиктант Національної єдності пройде у форматі міжнародного флешмобу

Водночас він зазначив, що хоч 70 відсотків опитаних українців вважають рідною мовою українську, але послуговуються нею на роботі і в родині тільки близько 45-50 відсотків.

"Я думаю, наш диктант буде сприяти тому, щоби і в родині, і на вулицях, і кругом українська мова дедалі більше опановувала свої права, ставала більш популярною, бо в останні три роки це - не тільки питання мови, не тільки питання лінгвістики, це питання національної безпеки країни. Де є українська мова, там є і буде Україна", - підкреслив віце-прем'єр-міністр.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-