В Укрінформі презентували книгу про українця Боржинського, вбитого “за ізмєну Росії”

В Укрінформі презентували книгу про українця Боржинського, вбитого “за ізмєну Росії”

Укрінформ
В Укрінформі у вівторок відбулося урочиста презентація книги Олександра Скрипника "Розстріляний на Донбасі "за ізмєну Росії" про розвідника та дипломата Федора Боржинського.

В основі роману - цікава і драматична доля уродженця Уманщини Федора Макушика (у подальшому - Боржинський), який пройшов шлях від офіцера російської імператорської армії до посла Української держави в Кубанській народній республіці у 1918-1919 роках, повідомляє кореспондент агентства. 

“Зараз все більше цікавить тема саме українських спецслужб, про радянські вже було сказано достатньо свого часу. І ми все більше, особливо після подій на сході, повертаємось до тієї незнаної історії, яку маємо знати, і зокрема, коріння української розвідки”, - заявив під час презентації автор книги, радник голови Служби зовнішньої розвідки України Олександр Скрипник.

Він зазначив, що Федір Боржинський належить саме тих видатних українських розвідників, про яких, на жаль, мало хто знає. “Я не хотів писати ще одну наукову монографію. Я хотів саме через художні форми показати долю тих незнаних людей, про яких ми досі дуже мало знаємо. У тій же самій Верхнячці, селі, де Боржинський народився, про свого земляка практично ніхто досі не знав”, - зазначив автор.

Зі свого боку Володимир Сідак, дослідник історії національних спецслужб, який один із перших знайшов в архівах інформацію про Боржинського як дипломата та розвідника, наголосив, що він був унікальною та яскравою особистістю в історії національних спецслужб періоду Української революції 1917-1921 років. “Спецслужба кожної держави - це в першу чергу люди, їх дії і конкретні результати. Якщо дивитися на Федора Боржинського через цю призму, то є всі підстави сказати, що це - унікальна, видатна, яскрава особистість в історії національних спецслужб періоду Української революції 1917-1921 років. Він - професіонал і патріот з високими моральними принципами, які були готові покласти душу і тіло за волю незалежної України”, - зазначив він.

В основі роману "Розстріляний на Донбасі "за ізмєну Росії" - драматична доля дипломата і розвідника Федора Боржинського. Народившись у багатодітній селянській родині в селі Верхнячка поблизу Умані, він став хоробрим офіцером російської імператорської армії, опанував англійську, японську, китайську, монгольську і бурятську мови, зарекомендував себе фаховим розвідником і за особливі заслуги отримав баронський титул, а невдовзі після проголошення Української держави (Гетьманат) був призначений першим її послом на Кубані, де з честю відстоював там українські інтереси.

Читайте також: У Брюсселі дружина Сущенка закликала світ сприяти звільненню політв’язнів Кремля

Водночас у книзі столітня історія перегукується із сьогоденням, з подіями на сході України, де на тимчасово окупованій території українські патріоти відчайдушно протистоять”русскому міру” і де прах барона Боржинського, розстріляного свого часу поборниками ідеї “єдіной і нєдєлімой” на околиці тодішньої Юзівки (нині – Донецьк), не дає спокою кривдникам української землі донині.

Художня оповідь, яка грунтується на документальних джерелах, раз по раз переносить читача то до подій Української революції 1917–1921 років, то на Майдан у Києві, то у зону проведення АТО чи на тимчасово окуповану територію Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-