У Києві відкриється виставка

У Києві відкриється виставка "Велика війна поляків 1914-1918"

Укрінформ
Експозиція "Велика війна поляків 1914-1918" відкриється 10 листопада у виставковому залі "Хлібня" Національного заповідника "Софія Київська".

Про це повідомляє Польський Інститут у Києві.

"Виставка представляє буремні часи І світової війни, коли внаслідок геополітичної ситуації, що склалася після підписання конвенції між Росією, Австрією та Пруссією про третій поділ Польщі 1795 року, Польща зникла з географічних карт на 123 роки. З огляду на це, в арміях усіх воюючих сторін І світової війни перебувало понад 4 мільйони поляків. Найбільше – 2 мільйони – у російській армії, близько 1,5 мільйона служило в австро-угорській армії, 800 тисяч - у німецькій. Через Польські легіони пройшло близько 30 тисяч добровольців. Блакитні мундири армії генерала Галлера восени 1918 року носили 17 тисяч поляків. На усіх фронтах Великої війни полягло близько 450 тисяч поляків", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Ващиковський не відвідав львівський музей через "польську окупацію"

На думку істориків, величезні знищення на польських землях під час війни лише у 10% були спричинені безпосередньо військовими діями, у 90% це була цілеспрямована політика окупантів. Відступаючи з Польського королівства, росіяни демонтували багато фабрик і вивезли на схід їхніх працівників. Те, що залишилось, намагалися знищити згідно з принципом "спаленої землі". Частина закладів була врятована за хабарі, які їхні власники давали російським офіцерам. У свою чергу, німецькі окупанти вивезли до Рейху те, що залишилось. Навіть церковні дзвони, з яких потім відливали гармати і снаряди. У результаті, виробництво промислової продукції зменшилось на 70%, а кількість працюючих у промисловості зменшилась до 13% порівняно з 1913 роком. Загалом, матеріальні збитки склали 10 мільярдів франків, що дорівнювало одному річному національному прибутку.

Ціна здобуття незалежності була немалою. Однак, радість від здобуття незалежності у листопаді 1918 року після 123 років поділів переважує втрати, яких зазнали польські землі й поляки у результаті І світової війни.

Відкриття виставки, яка працюватиме до 3 грудня, відбудеться за участі заступника директора Музею історії Польщі Анни Пекарської та співавтора виставки – Міхала Шукали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-