Майже мільйон українців мешкають у

Майже мільйон українців мешкають у "білих плямах" цифрового мовлення

Укрінформ
Незважаючи на те, що вже 30 березня 2018 року в Україні планується відключення засобів аналогового телебачення, для майже мільйона українських громадян, що проживають біля кордону, цифрове мовлення залишається не доступним.

Про це поінформував під час засідання колегії Держкомтелерадіо у вівторок начальник управління телебачення і радіомовлення Олександр Ободович.

"Державний кордон України, як відомо, проходить через 14 областей. Охоплення ефірним телерадіомовленням прикордонних районів є недостатнім. Присутні так звані "білі плями". Згідно з планом використання  радіочастотного ресурсу, 30 березня 2018 року закінчується строк використання технології аналогове телевізійне мовлення. Після цієї дати Україна має перейти на цифрове телемовлення... Тим часом інфраструктура мереж, розбудованих оператором цифрового телебачення - концерном "Зеонбуд" - не забезпечує належного охоплення території як усередині держави, так і в прикордонних зонах. Невеликі потужності передавачів і схеми їх розміщення не дозволяють переглядати програми цифрового телебачення майже 1 мільйонові громадян, що проживають біля кордону. При цьому сигнали іноземних цифрових мультиплексів є значно потужнішими і це надає змогу приймати на території України сигнали ззовні", - сказав Ободович. 

За його словами, на Волині близько 20 тисяч жителів не мають змоги приймати з ефіру українські телеканали ні в аналоговому, ні в цифровому форматі. Цей інформаційний вакуум заповнюють телеканали Білорусі і РФ. Не мають доступу до жодного із загальнонаціональних телеканалів 84 села поблизу кордону з Білоруссю. Вітчизняним ефірним цифровим мовленням територія Волині покрита не більше ніж на 65%. 

В Івано-Франківській області працює 4 станції цифрового телебачення, які забезпечують охоплення тільки 33% населення області. Без покриття в цілому, частково або з незадовільним рівнем залишається переважна частина районів області. З огляду на це населення змушене дивитися супутниковий прийом, де в незакодованому вигляді є дуже багато сигналів держави-агресора. 

Читайте також: Інформаційні телеканали щодо висвітлення тем АТО та окупації Криму. Моніторинг ефіру

У прикордонних районах Львівщини сигналу цифрового телебачення немає взагалі. Стосовно Закарпаття ситуація особлива, воно має 8 прикордонних районів і межує з 4-ма  державами. Наразі в ефірі області доступні для вільного перегляду десятки телерадіоканалів цих сусідніх країн.

Чернівецька область, що межує із Румунією і Молдовою, теж покривається телерадіопрограмами з сусідніх країн. Водночас вітчизняне цифрове мовлення зовсім відсутнє у прикордонному Путильському районі, а неякісний прийом цифрового сигналу спостерігається у кількох районах Буковини. У цих районах також спостерігається масове використання супутникового прийому.  

Щодо Луганської області, то цифровим мовленням зовсім не охоплений Троїцький район, а в Марківському районі доступу до програм цифрового телебачення не мають 65% населення біля кордону з Росією.

На Сумщині прикордонні райони, де відсутнє або незадовільне покриття цифровим мовленням, після вимкнення засобів аналогового телебачення можуть залишитися під інформаційним впливом сусідньої країни-агресора.

У Харківській області є необхідність будівництва веж у Вовчанському та Валківському районах, які не мають технічних можливостей для якісного прийому цифрових телеканалів. 

На Чернігівщині особливо проблемною є ситуація з покриттям цифровим сигналом прикордонних з РФ та Білоруссю регіонів.   

В Одеській області телеглядачі низки прикордонних регіонів позбавлені можливості отримувати оперативну інформацію про стан справ у державі від українських мовників, оскільки цифровим телебаченням не охоплено більше половими населення Болградського, Кодимського та інших районів. Цифрового сигналу немає саме на територіях поблизу державного кордону. 

"З огляду на це, можливим шляхом вирішення проблеми може стати розширення мереж діючих мультиплексів з метою заповнення мовленням "білих плям" - мова йде про "Зеонбуд", а також створення державним концерном РРТ мультиплексу з більшим покриттям", - підкреслив Ободович. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-