Премія Франка: стало відомо, коли почнеться прийом робіт

Премія Франка: стало відомо, коли почнеться прийом робіт

Укрінформ
Фонд Івана Франка оголосив про початок прийому робіт на здобуття Міжнародної премії його імені у 2018 році з 15 січня.

Про це повідомив Ігор Курус - директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка - на прес-конференції в Укрінформі.

"Фонд приймає роботи з 15 січня до 1 березня 2018 року, тобто науковці мають півтора місяця.

6 номінантів на здобуття премії, по 3 у кожній номінації - за вагомі здобутки у галузі україністики та за вагомі здобутки у галузі соціально-гуманітарних наук - буде визначено Міжнародною радою експертів на початку травня 2018 року. Лауреатів премії обере та оголосить Міжнародне журі, яке засідатиме 22-24 червня у Віденському університеті. А 27 серпня, у день народження Івана Франка, на його батьківщині у місті Дрогобичі відбудеться церемонія нагородження", - сказав Курус.

Він зазначив, що міжнародне журі складається з 12 членів і цього року в журі було 12 докторів наук із 6 країн світу. Географія представництва експертів теж широка, як географічно - в експертній раді цьогоріч було 49 вчених з 11 країн світу, зокрема з Колумбійського університету в США, з Великої Британії, Німеччини, Ізраїля, Хорватії, Словенії, - так і щодо наукових дисциплін.

Читайте також: Українські книги у Франкфурті визнані одними з найкрасивіших

Курус додав, що правління Фонду внесло зміни до деяких положень премії, "щоб члени журі і експертні ради, які працюватимуть з роботами і науковцями, змогли зробити більш об'єктивну оцінку".

"Премія імені Івана Франка фактично побудована за нобелівською системою і оцінюватимуть наукові роботи за трьома ступенями - номінаційні комітети, міжнародна експертна рада та міжнародне журі, що дає всі підстави визнавати, що премія відповідає всім найвищим критеріям об'єктивності та прозорості при її присудженні", - підкреслив у свою чергу Володимир Бугров - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

Бугров нагадав, що у 2016 та 2017 роках розмір преміального фонду був 500 тис. грн. Щодо 2018 року, то, за його словами, розмір премії буде визначений у січні.

Ярослав Гарасим - проректор Львівського національного університету ім. І.Франка, доктор філологічних наук, професор - підкреслив: "Щоб стати лауреатом, робота має відзначатися професійною компетентністю в своїй галузі і мати міжнародний рівень наукових досягнень".

А Михайло Шалата - кандидат філологічних наук, професор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка - нагадав, що 2016 року першим лауреатом премії став Верховний архієпископ-емерит УГКЦ, кардинал Любомир Гузар. У 2017 році було визнано лауреатів у двох номінаціях - це професор Віденського університету Міхаель Мозер у номінації "за вагомі здобутки у галузі україністики" та академік, почесний професор Львівського національного університету Олег Шаблій у номінації "за вагомі здобутки в галузі соціально-гуманітарних наук".

"Уже сьогодні Міжнародна премія імені Івана Франка стала явищем, яке є новим для України. Премія імені Івана Франка - це своєрідний ліфт для український вчених, це шанс стати відомим і поширити свої надбання у світі. З іншого боку, це своєрідне вікно в Україну, яке відкриває науковцям свіжу державу", - наголосив Роланд Франко - голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Він зазначив, що у минулі роки премія мала високу конкуренцію і достойних лауреатів, і висловив сподівання, що і наступного року лауреатами премії стануть достойні вчені, які зроблять яскравий внесок в розвиток україністики та соціально-гуманітарних наук.

Як зазначалося, на здобуття Міжнародної премії ім. Івана Франка роботи науковців мають подавати академічні установи, вищі навчальні заклади України та країн світу, з якими Україна має дипломатичні відносини, а також лауреати премії попередніх років.

З переліком документів та з положенням про Премію можна ознайомитися на сайті Фонду: www.frankoprize.com.ua. Роботи на здобуття Премії слід надсилати на поштову адресу: 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 48а, оф. 15 або на електронну адресу: frankofund@ukr.net.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-