Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Обережно:

Обережно: "Сторожова застава"

Блоги
Укрінформ
"Сторожова застава" - той випадок, коли фільм може призвести до серйозного внутрішнього конфлікту особистості - сваритися будуть патріот і кіногурман

Стрічка з серії must watch - просто як перший масштабний вітчизняний кінопроект-фентезі з солідним бюджетом і непоганим промоушеном (ну, раз вдалося домовитися про прокат у Франції та кількох країнах Азії).

Щодо конфлікту особистості

Мій внутрішній патріот каже - і він абсолютно правий - "Сторожова застава" таки свідчить про позитивні зрушення в українському кіновиробництві. 

Непогані спецефекти, гарні костюми, вишукана українська мова (і прекрасна вимова) - реально вуха тішилися. Очам теж було, чим милуватися. Локації зйомок дуже мальовничі - Карпати (Скелі Довбуша), кагарлицьке озеро, київський ботсад, Лиса гора... 

Видно, що добре попрацювали над костюмами, декораціями, реквізитом та гримом. 

Здебільшого вдалий кастинг - великий плюс, бо, як на мене, з пристойною акторською грою у нас трабли. У цьому сенсі несподівано потішили діти - головний герой 14-річний Данило Каменський і 12-річна Єва Кошова. До речі, обидва - дебютанти. Тут нещодавно знайомі з кіно-тусовки скаржилися, як важко талановитих дітей для кіно знайти - то думаю, ця парочка свідчить про наявність потенціалу)) Шукайте краще, панове кіноагенти!

Трійця казкових богатирів - теж норм. Яскравіше (і кумедніше) за всіх виступив Роман Луцький (Олешко, котрий Попович - до речі, нарядно він образився на "Альошу", сміялася).

Сумська-старша навіть у маленькій ролі - супер (просто кожен погляд - в десятку). Мій особистий фаворит - дід Овсій, реально вийшов харизматичний персонаж.

Є смішні моменти і вдалі жарти (але невдалі теж є).

Взагалі, думаю, дітям до 12-ти років має сподобатися. Гарна, добра казка з покаранням зла і хеппі-ендом.

У мого внутрішнього кіногурмана дещо інша думка.

Дорослий на "Заставі", швидше за все, занудьгує - фільм довгенький, при цьому сюжет простий як двері й абсолютно передбачуваний. Досить помітні "дірки" в сценарії - а от динаміки, аби не звернути на них уваги, бракує. Проблеми з логікою теж є: ну, присів Олешко на селфі, з ким не буває... Але де він, перепрошую, той телефон заряджав?? 

Місцями, як на мене, явний перебір з мімішністю та пасторальністю( Село Лелече - просто апофеоз - хочеться обійняти всіх його мешканців і ридати над несправедливостю життя...

Спецефекти та епічність - ясно, далеко не Голівуд.

На-адто вже незрозуміла остання сцена - навіть як для так званих "відкритих" фіналів)) Аж підмиває спитати авторів: оця остання хвилина - це шо було??? Хіба хороший такий натяк на продовження? Бо іншого пояснення вигадати не можу..

Коротше, мої кіноман і патріот таки дійшли консенсусу: "Сторожову заставу" треба подивитися. Попри свої вади, це досить якісний вітчизняний кінопродукт, який вартий уваги і поваги. 

P.S. Звиняйте, але мій особистий таракан ще дуже цікавиться: а один незмінний (за весь фільм) вартовий на вежі - той, що Фагот з ТНМК - він у них там був єдиний на весь Римів? Чи це Фагот так вже просив, щоб йому більше екранного часу дали?

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-