Українську п’єсу

Українську п’єсу "Викрадення Європи" побачать Москва та Берлін

Фото, відео
Укрінформ
На Камерній сцені театру Франка показують прем'єру "Викрадення Європи" - документальну п’су, герої якої мають прямих прототипів - українських посадовців.

Про це повідомила на прес-конференції після прес-показу вистави завідувач літературно-драматичної частини театру Наталія Пономаренко.

"Національний театр Франка піднімає актуальну проблему - це наша просвітницька місія - і робить це в незвичній формі. Ми будемо дивувати. У нас сьогодні, 3 жовтня, а також 17 жовтня неочікувана прем'єра - "Викрадення Європи". Це вистава про наші прагнення, пов'язані з Європою. Тема надзвичайно складна. І автор п'єси Олексій Доричевський та режисер-постановник Андрій Май об'їздили Україну, спілкувалися з різними мешканцями, посадовими особами. Після того народилася вистава, в якій звучить їхня пряма мова - ці люди так розмовляють, ці люди так думають", - сказала Пономаренко.

Автор ідеї, режисер-постановник Андрій Май додав, що вистава є переосмисленням документального матеріалу, отриманого під час подорожі Україною.

Читайте також: Московський театр покаже виставу, присвячену судилищу Росії над Сенцовим

"Лист Гете-Інституту відкривав двері в кабінети. І відповіді голів ОДА, мерів міст, голів сільрад стали прямим або переосмисленим текстом цієї вистави, в якій всі герої - автентичні. Тут є Представник органів влади, у якого незмінне: "А що я з цього буду мати?". Тут є Призовник строкової служби, який заробляв у Європі, взагалі про Україну не думав і хоче назад звідси "звалити"- цього хлопчину ми зустріли в прикордонному загоні на кордоні з Угорщиною. Тут представниці регіонів, що ніяк не порозуміються", - розповів режисер .

Він зазначив, що вистава складна для акторів, бо вони існують одночасно і в ігровому театрі і в документальному, бо тут складаються три паралельні лінії - інтелектуальна, емоційна, лінія самої історії.

"І це достатньо інтелектуальна річ про те, як тема Європи резонує з нами - глядачами, митцями, громадянами. Ми багатошарово з драматургом її складали, уточнювали з акторами, тому що відповіді на питання, які ми будемо завтра, складні, в них присутні проблеми суспільства і водночас позиція кожного з нас", - підкреслив Май.

Відео: Максим Голубєв

Як зазначила референт з питань культурних програм та педагогічної кооперації Гете-Інституту в Україні Катаріна Гьоріг, вистава в театрі Франка є частиною великого театрального проекту "Новий суспільний договір", який поєднав три незалежних колективи - з Києва, Interobeng з Берліна та Театр ДОК з Москви, що створюють свій спектакль на тему Європи, демократії, популізму.

"В Києві сьогодні відбудеться прем'єра, 7 жовтня пройде прем'єра у Москві, 11 жовтня у Берліні. Всі вистави можна переглянути онлайн. 13 жовтня всі учасники проекту зберуться на публічну розмову в Берліні", - повідомила Катаріна Гьоріг.

Вона також підкреслила: важливо, що про виставу пишуть, що є реакція на цю роботу.

"Для Гете-Інституту театр - це те, що повинно виманювати глядача із зони комфорту, при цьому викликаючи різні емоції. А в цій виставі із зони комфорту були витягнуті не лише глядачі, а й режисер, драматург і актори, адже під час процесу створення всі учасники вийшли з театру і вирушили в дослідницькі мандри. Це був експеримент для нас і для театральних діячів", - сказала представниця Гете-Інституту.

Фото: Багмут Павло

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-