Місцеві та регіональні радіо перевиконують мовну квоту – Костинський

Місцеві та регіональні радіо перевиконують мовну квоту – Костинський

Укрінформ
Моніторинги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення доводять, що в ефірі місцевих і регіональних радіостанцій домінує українська мова.

Про це повідомив у Facebook член Нацради Сергій Костинський. 

"Тенденція 2017 року така: місцеві та регіональні радіомовники перевиконують квоту ведення передач державною мовою в середньому на 38%. Якщо квота вимагає мінімум 50%, то в реальності середній показник по країні становить 88%", - зазначив Костинський.

При цьому він назвав ТОП-5 регіонів за обсягом ведення передач українською. Відкрили цей рейтинг Волинська, Рівненська, Чернівецька області з показником у 100%. На другому місці опинилась Кіровоградщина (99%), на третьому - Львівщина (98%), четверте місце розділили між собою Чернігівська та Івано-Франківська області (95%), а п'яте посіла Тернопільщина (94%).

"Луганська і Запорізька області є абсолютними лідерами серед областей сходу та півдня (8 місце) з показником 89%. Взагалі, середній показник української в ефірі радіостанцій сходу та півдня є надзвичайно високим. Це вказує на міфологічність тези про те, що в цих регіонах місцеві жителі  не знають і не розуміють державної мови", - уточнив Костинський.

Читайте також: Мовні квоти: Нацрада визначила ТОП-5 "найбільш українських" радіостанцій

Як повідомляв Укрінформ, частка україномовних пісень в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій на сьогодні в середньому становить 45%. У Нацраді очікують, що наступного року цей показник збільшиться ще на 5%. За прогнозами, зростання показників може відбутися, передусім, за рахунок місцевих і регіональних радіостанцій, які мовлять на півдні, сході та в центральній частині України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-