Мінкультури і МЗС збільшили фінансування України на Франкфуртському ярмарку

Мінкультури і МЗС збільшили фінансування України на Франкфуртському ярмарку

Укрінформ
Мінкультури та Міністерство закордонних справ збільшили цьогоріч фінансування участі України в престижному Франкфуртському книжковому ярмарку, що відбудеться 11-15 жовтня.

Про це йшлося під час презентації у вівторок концепції Національного стенду України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Міністерство культури, як і торік, долучається до фінансування роботи Українського стенду фінансово і організаційно. Минулого року міністерство виділило 2 млн грн. Зокрема на оренду площі - 40 тис. євро і забезпечення функціонування стенду. В цьому році сума бюджету майже 2,5 млн грн. Ми маємо великі надії, що буде дуже потужний цьогорічний прорив у книжковій сфері», - підкреслила начальник управління мовної політики та літератури Міністерства культури Лариса Нікіфоренко.

 Як зазначила начальник відділу культурної дипломатії Управління публічної дипломатії МЗС Ірина Боровець, міністерство цього року збільшило і фінансування, і обсяг допомоги, оскільки вважає це пріоритетним напрямком своєї роботи.

 «Участь у Франкфуртському ярмарку — вдалий приклад культурної дипломатії. Це той міжнародний майданчик, де Україна має бути почута. Минулого року Міністерство закордонних справ долучилося до фінансування сумою майже 10 тис. дол., половина з яких пішла на виготовлення стенду, який буде використано і цьогоріч. В цьому році кошторис покриє проведення заходів, кількість яких збільшилася, і деякі організаційні моменти, - це 12,6 тис. доларів», - сказала Боровець.

За її словами, робота під час ярмарку «триватиме не лише на Національному стенді, а й у політичному сегменті, тобто буде проведено комплексне представлення України».

Як зазначалося, цього року вперше МЗС долучилося до інтелектуального наповнення ярмарку — відкриттям Року української мови в Німеччині, в межах якого на Франкфуртському ярмарку відбудеться поетично-музичний проект «Ті, хто бачив їх разом» за участі письменниці Катерини Бабкіної та композитора і музиканта Антона Байбакова.

«Я тішуся, що останніх 2 роки ми почали дуже позитивний рух у плані участі у Франкфуртському ярмарку. Приходить розуміння, що це - політика, культурна експансія», - наголосив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

Він нагадав, що з 2015 року почалася співпраця Міністерства культури і МЗС щодо представлення України на Франкфуртському ярмарку і сьогодні це вже сприймається як норма.

«Дуже хотілося б, щоб сприймалася як норма і участь Мінінформполітики, бо це пряма функція цього міністерства — донести необхідну інформацію, використовуючи інструмент виставки, щоб поширити максимум матеріалів, які свідчать про позитивні процеси, що відбуваються в Україні, донести це до культурної світової спільноти», - підкреслив Афонін.

Він також додав, що участь для кожного з 17 видавництв у цьогорічному ярмарку обійдеться їм по 200 євро. За ці гроші будуть видані інформаційні матеріали - каталог стенду, інформаційна довідка про стан книжкового ринку тощо, влаштовано прийом на стенді України.

Директор Українського інституту книги Тетяна Терен підкреслила, що головна тема України на ярмарку -  Understanding Ukraine, Understanding Europe.

Вона поінформувала, що у 2017 році Український стенд на ярмарку у Франкфурті координують Міністерство культури України спільно з Міністерством закордонних справ і Мистецьким Арсеналом. Партнерами є  Посольство України в Німеччині, Генеральне консульство України у Франкфурті, Асоціація видавців та книгорозповсюджувачів і Форум видавців у Львові. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-