Держкіно не судитиметься з телеканалом, що закидає йому відкати

Держкіно не судитиметься з телеканалом, що закидає йому відкати

Укрінформ
Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко вважає, що інформаційна кампанія, яку нині проводить один з відомих українських телеканалів проти агентства та нього особисто, може нашкодити розвитку вітчизняної кіноіндустрії загалом.

Таку думку він висловив у четвер на брифінгу в Укрінформі.

«В результаті подібних звинувачень формується негативний імідж усього українського кінематографа», - сказав Іллєнко та нагадав, що ця кампанія триває вже понад 4 місяці.

Він припустив, що метою звинувачень в ефірі телебачення може бути тільки одне — формування іміджу українського кінематографа як якогось «недокіно», яке створюється виключно з метою незрозумілих та непрозорих оборудок і таким чином формування у глядача відторгнення до усього вітчизняного кіно, яке останнім часом потрапляє до нього без перешкод.

 «Усе це може привести до того, що ті позитивні зміни, які є останніми роки, той розвиток кіно, якого ми разом домагалися, припиниться. Захищати українське кіно ми будемо усі разом і ми це зробимо, щоб там не сталося - воно буде розвиватися, повернемо те місце і той статус, який у нього був і який йому належить по праву і в Україні і в світі», - наголосив Іллєнко.

Як зазначив відомий адвокат Сидір Кізін, у нього немає сумніву у тому, що метою сюжетів є інформування людей заради створення якоїсь конкретної думки. «Але я як правник бачу підстави для того, щоб звертатися до суду для захисту честі та гідності та ділової репутації», - додав він.

Водночас Пилип Іллєнко зазначив, що не планує звертатися до суду. «Я особисто не збираюся подавати позиви до журналістів, бо вважаю, що мені це не пасуватиме як голові центрального органу виконавчої влади. І, по-друге, я не збираюся витрачати свій час на це, бо це тривалий судовий процес, а всі мої зусилля та уся моя робота сконцентрована на створенні, просуванні та донесенні до глядача українського кіно, а не на судову тяганину», - сказав він.

Один з українських телеканалів почав критикувати Державне агентство з питань кіно з квітня. Якщо у перших сюжетах Держкіно звинувачували у відсутності реакції на трансляцію російських серіалів іншим відомим українським каналом, то згодом у сюжетах йшлося про корупцію та існування системи відкатів, до яких нібито причетне агентство, відсутність контролю за використанням бюджетних коштів, продовження трансляції на вітчизняному телебаченні російського телепродукту, який, на думку журналістів, замаскований під нібито вітчизняний.

Відомі продюсери, режисери і сценаристи виступили на підтримку Державного агентства з питань кіно і з відкритим листом звернулися до керівництва країни. На думку авторів звернення, окремі особи через замовні інформаційні кампанії намагаються чинити тиск на керівництво Держкіно з метою лобіювання власних інтересів, ставлячи під загрозу позитивні зрушення в українському кінематографі та репутацію галузі в цілому.

У свою чергу, видання «Детектор медіа» проаналізувало сюжети щодо Держкіно і вважає, що канал дозволяє собі транслювати в ефірі нічим не підтверджені факти, визнавати людей винними до рішення суду, перекручувати інформацію із відкритих джерел та замовчувати власні, дуже схожі на критиковані, історії.

Читайте також: Кожен український фільм має починатися заставкою про заручників Кремля - Держкіно

Протягом 2014-2017 років Держкіно завершило три конкурсні відбори кінопроектів, за цей час розпочато виробництво 108 нових фільмів і завершено виробництво 54 фільмів (з них 11 – ігрові повнометражні). Під егідою Держкіно реалізовані та плануються спільні кінопроекти з Німеччиною, Францією, Італією, Австрією, Польщею, Литвою, Словаччиною, Канадою, Австралією, укладено та ратифіковано угоду про спільне кіновиробництво з Ізраїлем, готуються угоди з Канадою та Австралією. Фільми, створені за участі Держкіно, потрапляють у конкурсні програми міжнародних кінофестивалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-