Білозір вважає фільм “Шляхетні волоцюги“ образливим для батярів

Білозір вважає фільм “Шляхетні волоцюги“ образливим для батярів

Укрінформ
Народний депутат України Оксана Білозір підтримала львівську інтелігенцію в оцінці фільму “Шляхетні волоцюги“.

У Фейсбуці вона зазначила, що такі проекти  можна розцінювати, як  "продовження гібридної інформаційної війни всередині українського суспільства". 

“Львівські батяри – це неймовірно весела, але разом з тим глибока за своїм духовним і філософським змістом субкультура, яка стала одним із важливих культурних феноменів та візитною карткою Львова. Львів’яни щиро поважали веселих та вільних духом батярів. І ця повага донині передається з покоління в покоління. Тож не дивно, яке обурення у львів’ян викликає спроба представити батярів як якихось дрібних злодюжок, як це намагаються зробити автори фільму “Шляхетні волоцюги“. Причому, за фінансової підтримки з боку держави. Більше того, фактично відбувається паплюження національної культури, підміна понять, навмисно спотворюються історичні назви, русифікуються таблички з назвами закладів. Як можна розцінювати такі проекти, як не продовження гібридної інформаційної війни всередині українського суспільства. У всій повноті свого прояву! Адже через такі візуальні образи, через кінематограф, формуються фальшиві уявлення про українську культуру, субкультуру, менталітет”,- зазначила Білозір.

Народна артистка України задається питанням: чому до зйомок фільму, який співфінансується за рахунок держави, не залучали наукових консультантів, літредакторів до вичитки тексту сценарію?

Читайте також: Держкіно на 50% профінансує авантюрну музичну комедію

“Невже нам не потрібно пропагувати літературну українську мову. Не потрібно розповідати громадянам усієї України та усьому світові про унікальні культурні феномени нашої держави. Чи можна уявити собі таку ситуацію у Франції, Німеччині, у сусідній Польщі. Чи це і є рівень нашої культури, рівень самоповаги до себе і поваги до держави, до її культурної спадщини?”, - запитує артистка.

Білозір зазначає, що на прохання громадськості вона скерувала депутатські звернення до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра культури України Євгена Нищука, голови Держагентства з питань кіно Пилипа Іллєнка щодо приведення проекту художнього фільму “Шляхетні Волоцюги” у відповідність історичній правдивості та культурній достовірності.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові розпочались зйомки фільму “Шляхетні волоцюги”, у якому робиться спроба  представити популярну львівську субкультуру – батярство. Автори анонсували майбутню стрічку як римейк польського фільму «Włóczęgі» знятого телестудією «Warszawskie biuro kinematograficzne feniks» в 1939 році. Проте сучасна версія представляє батярів як дрібних злодюжок, підмінює їх говірку (гвару) суржиком. Вводить персонажі есесівців та енкаведистів, яких в той час не могло бути у Львові. Це обурило львівську громадськість, яка висловила рішучий протест проти подачі такого Львова на огляд українського глядача.

Фото: Микола Тис/ZIK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-