Оркестр

Оркестр "Київ-Класик" готується до Віденського балу

Укрінформ
У Києві, в Національній опері України ім.Т.Шевченка пройшла репетиція оркестру "Київ-Класик" в рамках підготовки до Віденського балу, який відбудеться в столиці 27-28 жовтня.

Наш кореспондент поспілкувався з головою організаційного комітету балу - художнім керівником і головним диригентом оркестру Германом Макаренком.

По его словам, это лишь одна из репетиций перед балом, которых впереди еще немало.

"Безпосередньо перед балом будуть репетиції і з оркестром, і з солістами. Ми очікуємо солістів з Віденської опери і, звичайно, будуть наші - як вокалісти, так і танцюристи. В останню мить проведемо також репетиції з дебютантами, які за всіма канонами відкривають Віденський бал. У нас є чотири основних блока, у яких бере участь оркестр: урочиста частина, художня програма з солістами, танцювальна і програма з дебютантами. Ближче до балу ми будемо відшліфовувати кожну з них", - зазначив Макаренко.

Диригент, який неодноразово бував художнім керівником Віденських балів, розповів, що цього року дійство розпочнуть за всіма правилами - дебютанти вийдуть під полонез Карла Цирера, який завжди лунає на подібних заходах у Відні. За його словами, попередні бали, які проводилися в Києві, відкривалися полонезом з опери Петра Чайковського "Євгеній Онєгін". Зараз же в розпорядженні оркестру нарешті є необхідний нотний матеріал, тож музиканти гратимуть традиційний полонез Цирера.

Взагалі ж музична програма балу - поки що таємниця. За словами Макаренка, щоб відібрати потрібні твори, у музику "треба зануритися, це треба відчути". Так складається програма для будь-якого концерту, але вибрати музику для балу набагато складніше, адже це дійство набагато довше за часом. Бал триває 6-7 годин, приблизно як три звичайні концерти. 

"Коли збираються гості, оркестр вже грає, - і грає програму за програмою протягом всього балу. Хіба що наприкінці будуть якісь запрошені колективи - скоріше за все, з латиноамериканською складовою", - розповів маєстро.

Оркестр "Київ-Класик" існує майже 15 років. Він здійснив чимало цікавих проектів як в Україні, так і за її межами. Забезпечували музичний супровід балів, в тому числі Віденських, і в Києві, і за кордоном (зокрема, у 2016 році на Кіпрі). Також колектив виступає з концертами "Прем'єр" - цей проект музиканти здійснили вже з 20 посольствами різних країн світу. Він передбачає перше в Києві виконання музичних творів - як класичних, так і фольклорних. Наприкінці грудня оркестр проводить традиційний "Штраус-концерт" (цьогоріч він відбудеться в ювілейний, десятий раз). Музиканти "Київ-Класик" неодноразово брали участь у мистецьких заходах найвищого рівня - наприклад, у святкуванні 60-річного, 65- та 70-річного ювілеїв Організації Об'єднаних Націй.

Оркестр виступає як камерним, так і повним складом. На Віденському балу будуть грати 55-60 його учасників.

Ольга Опанасенко, Київ.

Фото: Овсяннікова Юлія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-