Україна має час до грудня-2018, аби виконати рішення ЮНЕСКО

Україна має час до грудня-2018, аби виконати рішення ЮНЕСКО

Укрінформ
На виконання рішення 41-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо питання Києво-Печерської лаври та Софії Київської Україна має час до 1 грудня 2018 року. 

Про це повідомила на брифінгу заступник міністра культури Тамара Мазур.

"На реалізацію всіх тих положень, які є в рішенні Комітету Всесвітньої спадщини, Україні відведено трохи більше, ніж один рік. Тому що вже до 1 грудня 2018 року ми повинні поінформувати Центр Всесвітньої спадщини про те, що нашою державою зроблено на виконання цього рішення і всіх попередніх рішень Комітету Всесвітньої спадщини. І на 43-й сесії, яка відбудеться у 2019 році, питання Києва знову буде включено до порядку денного і буде вирішуватися питання про включення чи невключення об'єкта до Списку під загрозою. І це рішення буде залежати від того, наскільки Україна реалізує ті положення, які визначені в рішенні 41-ї сесії, яка відбулася в Кракові", - наголосила Мазур.

При цьому вона зазначила, що нам ще дуже багато треба зробити для того, щоб виконати це рішення, і його виконання залежатиме здебільшого від влади Києва. 

"Це рішення адресоване державі Україна, але  разом з тим воно містить чимало вимог, які адресовані в першу чергу Київській міській державній адміністрації і Київські міській раді - як муніципалітету, на території якого знаходиться наш об'єкт. І тільки завдяки спільним зусиллям - місцевої влади, Міністерства культури, адміністрацій заповідників та релігійних громад, які користуються пам'ятками на території об'єкта, ми зможемо виконати це рішення. А виконання цього рішення означатиме захист наших пам'яток на багато-багато років і питання включення нашого об'єкта в Список під загрозою не буде поставати", - підкреслила заступник міністра.

Читайте також: Директор "Софії Київської": ЮНЕСКО хоче бачити всі забудови Києва

Вона також уточнила, що вимога до київської влади стосується Генерального плану м.Києва.

"Одна з вимог, яка міститься в рішенні, - фіналізувати Генеральний план м.Києва і складовою частиною цього Генерального плану передбачити план забудови центральної частини м.Києва і концепцію містобудівного розвитку. Це чи не основна, ключова вимога Центру Всесвітньої спадщини на сьогодні до України, тому що і в звіті моніторингової місії, і в самому рішенні вказано, що саме цей документ може зберегти визначну універсальну цінність нашого об'єкта і раз назавжди закрити питання включення чи невключення в Список під загрозою", - зазначила Мазур.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-