Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Погупайте об дно ступи – шіковно і ритмічно – і будуть вам каша, хліб чи баники

Погупайте об дно ступи – шіковно і ритмічно – і будуть вам каша, хліб чи баники

Блоги
Укрінформ
Знаєте народну приказку про «дурня зі ступою»? З нею найчастіше носяться – коли вірити фразеологічному словнику.

Я от теж спробувала – під час репортажу для Укрінформу про унікальні старожитності із закарпатського скансену. В одній із хат нам показали ступу – це для тих, у кого не було коштів, аби розжитися на жорна (а таких було більшість, очевидно, на Верховині, млини водяні з'явилися в другій половині ХІХ ст.), у ступі дробили зерно. В оцій-от – можна було передробити до 1 кг, оцим-о здоровенним товкачем (важить понад 2 кг), ним тре так моторно гупати об дно ступи, шіковно і ритмічно – і тільки тоді буде вам каша, чи хліб, чи баники з маком (його до речі, для цього треба теж за рецептом перетовкти -– але в маленькій ступці). :-) Показали такий же агрегат – тільки працює від ніг: ми зійшлися на думці, що це унікальний домашній тренажер, куди там спортзалу.

Ну це я все до чого – до того, що ходіть по музеях, дивіться уважно та розпитуйте, ну й читайте незабаром і в репортажі на Укрінформі, що ж там ще такого унікального є у нас в закарпатському скансені. 

А в якості ПиСи - я вам ще покажу знимку пана Гудака ось цього чудного столика, на який тарілки не клали, бо вони в ньому вже були вирізані, із такими милими затичками внизу для перших страв та шухлядою із ложками посередині. Тарілок вирізали на усіх членів родини – на оцьому дубовому столі їх шість. Універсальна річ – нинішнім оптимізаторам вчитися і вчитися! :-)

Тетяна Когутич

А от, власне, й сам лонгрід -
Топ-10 унікальних старожитностей із найменшого в країні скансену на Закарпатті

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-