Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Він намагається врятувати світ – так, як вміє

Він намагається врятувати світ – так, як вміє

Блоги
Укрінформ
Авжеж, він не Брюс Вілліс. Щоправда, й світ складніший за «Міцного горішка»

Кириченко Владислав та його видавництво Наш Формат роблять неймовірні речі, знайомлячи українців із найбільш значущими книгами сучасності. Зроблю і я скромний внесок у популяризацію цих книг. Знайомтеся, це Чорний Лебідь.

Уявіть собі, що на вечірці ви зустріли пристойно одягненого, але досить неприємного джентльмена. Він захоплений однією ідеєю, він неполіткоректний, він у захваті від одних відомих людей і готовий годинами співати їм дифірамби, водночас про інших відомих людей (між іншим, Нобелівських лауреатів) так само годинами готовий говорити всяку гидоту. Він ерудований і вільно говорить декількома мовами, але при цьому бризкає жовчю і вивалює на гостей тонни чорного гумору. Він придумує всім образливі клички і вішає ярлики. Він вдумливий вчений і успішний біржовий трейдер, але не визнаний ні тими, ні іншими: трейдери презирливо називають його «розумником», а вчені — ще більш зневажливо «ділком». Зустрічайте, цю людину звуть Насім Ніколас Талеб. Про що б не зайшла мова, він все зводить до однієї теми, повторюючи раз у раз: ми недооцінюємо ймовірність рідкісних, але катастрофічних подій. Ми недооцінюємо обсяги нашого незнання. Ми звикли замилювати очі собі та іншим, користуючись неправильними математичними моделями реальності. Своїм незнанням, невіглаством, недооцінкою непізнаного, бажанням звести світ до простих механічних моделей ми кличемо біду. Велику біду.

І в якийсь момент, продираючись крізь образливі прізвиська і чорний гумор, зневажливі ярлики та демонстрацію власної вищості, що безперервно вивергає ця людина, ви розумієте: він же ж вам симпатичний. Скажімо відверто — дуже симпатичний. Він просто намагається врятувати світ — так, як вміє. Авжеж, він не Брюс Вілліс. Але і світ складніше «Міцного горішка». Сьогодні рятівником світу виступає середнього віку чоловік міцної статури з борідкою, що на питання про національність відповідає загадково «левантинець», любитель гарної кухні і класичної літератури, філософ і сибарит.

У «Чорному лебеді» занадто багато Насіма Талеба. Втім, це книга його життя. Однак залишається місце і для безлічі інших людей — улюблених автором Секста Емпірика, Пуанкаре і Мандельброта, ненависних йому нобелівських лауреатів з економіки. Десятки філософів, лікарів, фінансистів і математиків всіх епох і народів ведуть діалог на сторінках книги. Але ніхто з них не затьмарить головного героя — Чорного Лебедя. Під таким ім'ям виступають в книзі рідкісні, дивні, непередбачувані і зазвичай катастрофічні (саме через свою несподіваність) події, що нагадують нам: світ складніше наших схем. Знайомтеся, це Чорний Лебідь.

Валерій Пекар

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-