Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Спілки гинуть за майно, або Заколот у спілці художників. Приборкання норовливих

Спілки гинуть за майно, або Заколот у спілці художників. Приборкання норовливих

Блоги
Укрінформ
П'ятьох відомих львівських митців виключили зі спілки художників за спроби розібратися зі спілчанським майном

На VII з'їзді Національної спілки художників України, який 29-30 травня проходив у селищі Седнів Чернігівської області, делегати проголовували за остаточне виключення зі своїх лав п'ятьох відомих львівських митців – скульпторів Василя Ярича, Василя Заляска та Сергія Якуніна, графіка й живописця Дмитра Парути та книжкового ілюстратора Вікторії Ковальчук.

Про це кореспондентові Укрінформу після з'їзду розповіли самі опальні хужожники.

"Нас виключили остаточно. Якщо ми хочемо бути членами спілки, то повинні подавати документи заново", – сказала Вікторія Ковальчук.

Ще на початку з'їзду художниця розповіла, що особисто в неї неприємності почалися, коли вона, тоді ще член ревізійної комісії Львівської обласної організації НСХУ, вирішила розібратися у майнових питаннях. Але місцеве спілчанське керівництво заборонило їй це робити, і вона притихла.

Однак до справи долучилися інші львівські митці, які запідозрили неладне. Вони з'ясували, що частина нерухомості відійшла юридичній фірмі, котра обслуговує НСХУ.

"Майном нашої спілки займається київська юридична компанія "Акрополь". Я запитувала її керівника Ростислава Оленчина, яку платню він отримує від спілки за свої юридичні послуги. Відповіді не одержала. А через деякий час отримала сповіщення, що мене та ще чотирьох художників виключили зі спілки, навіть не запросивши на те засідання", – зазначила пані Вікторія.

У результаті розслідування, яке проводили митці та журналісти, з'ясувалося, що художньо-виробничий комбінат, багетна фабрика, приміщення магазину-салону "Художник", фундаменти зруйнованої кам'яниці, де раніше розміщувалась ЛОО НСХУ на площі Міцкевича, і головне – скульптурні майстерні в Стрийському парку вже не є власністю спілки.

"Мені, як члену ревізійної комісії, так і не надали документів, які підтверджують, кому належать ці приміщення. Хоча зі спілки виключили з формулюванням "за розголошення конфіденційної інформації", – зазначила художниця.

На VII з'їзді НСХУ опальні художники, які вважають, що зі спілки їх виключили незаконно, подали заяву в президію з проханням розглянути львівський конфлікт і захистити їхні права. А також провести ретельну перевірку фінансово-господарської діяльності ЛОО НСХУ.

У своїй звітній доповіді голова ревізійної комісії НСХУ Микола Кіщук повідомив, що у Львівській організації мала місце протиправна ситуація з майном, але вона вже врегульовується. А от виключені зі спілки митці ввели в оману своїх колег, провели незаконні збори, де обрали нового керівника ЛОО, який таким бути не може через надто малий стаж перебування у спілці - 1,5-2 роки замість необхідних 5-ти. Після тих виборів, зазначив Кіщук, художники вимагали віддати їм документи і печатку, і взагалі через їхні дії спілка ледь не втратила частку майна.

Бунтівним же художникам розповісти на з'їзді про зловживання не дали. Лише проголосували за остаточне виключення їх зі спілки "за порушення морально-правових норм": спотворення інформації, яка стосується майнового комплексу НСХУ на Львівщині та компрометацію ділової репутації спілки. Деякі делегати потім казали, що голосували за інерцією, не вникаючи в суть проблеми. Мовляв, це львівські справи, нехай самі там розбираються.

Водночас на з'їзді звучали й пропозиції не поспішати з виключенням.

"Я пропонував призупинити процес виключення, щоб в усьому розібратися. Але, на жаль, не вийшло", - сказав, зокрема, заступник голови Одеської обласної організації НСХУ Сергій Савченко.

Він додав, що опальні львівські колеги – самодостатні й незалежні митці, які мають свої майстерні і нічого від спілки не потребують. Але при цьому вболівають за її інтереси.

"Тут конфлікт між двома складовими – творчою і господарською. Крім того, є непорозуміння поколінь", – зазначив він.

Ще один присутній на з'їзді художник-дисидент із Дніпра Михайло Кублик (свого часу теж виключений з НСХУ) зауважив, що проблеми з майном НСХУ є не тільки у Львові. Це пов'язано з тим, що після розпаду Радянського Союзу спілка отримала надто багато нерухомості, а керівництво не подбало про те, щоб відразу позбутися зайвого. Спочатку будівлі здавалися в оренду, але згодом почали занепадати й руйнуватися. Сьогодні ж художники не мають змоги не те що утримувати й ремонтувати спілчанське майно, а й платити за оренду й опалення майстерень. Відсутність тепла "добиває" старі будівлі, і з цим треба щось робити.

Так само, вважає Кублик, потребує вирішення проблема підтримки молодих митців України. Випускники художніх навчальних закладів України зазвичай не отримують ніяких ні умов, ні пільг для роботи і тому мусять змінювати професію.

Однак ні майнові, ні молодіжні питання на з'їзді активно не обговорювались і якихось важливих рішень стосовно них не приймалося.

Зате, як повідомляло агентство, на початку зібрання делегати проголосували за видворення прибулих "без запрошення" журналістів (передусім тих, кого привезли львівські бунтівники) із зали засідань. Ті, однак, не вийшли і з'їзд мусив змиритися з їхньою присутністю.

Наталія Потапчук, Чернігів
Фото: Віктор Кошмал

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-