На фінансування Українського культурного фонду потрібно 100 мільйонів - Нищук

На фінансування Українського культурного фонду потрібно 100 мільйонів - Нищук

Укрінформ
Для фінансування Українського культурного фонду, який відповідно до закону має запрацювати з 1 січня 2018 року, потрібно 100 млн грн з держбюджету України, з них 84 млн грн - на культурно-мистецькі проекти.

Про це сказав міністр культури Євген Нищук під час сьогоднішньої наради з питань реалізації закону "Про Український культурний фонд".

"Пропонуємо забезпечити фінансування Українського культурного фонду з державного бюджету на суму 100 млн грн. З них 8%, отже 8 млн коштів, будуть використані на забезпечення фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення фонду. Також 8% коштів будуть використані на забезпечення фінансування поточної діяльності експертних рад фонду. Кошти державного бюджету у сумі 84 млн грн, а також добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у тому числі нерезидентів України, інші джерела, не заборонені законодавством України, будуть спрямовані на підтримку культурно-мистецьких проектів", - зазначив Нищук.

Він нагадав, що відповідно до статті 14 названого закону фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення Українського культурного фонду, крім діяльності експертних рад фонду, здійснюється в обсязі, що не перевищує 8% річних надходжень Українського культурного фонду з усіх джерел. Фінансування діяльності експертних рад фонду здійснюється в обсязі, що не перевищує 8% річних надходжень.

"Лише на перше півріччя 2017 року до Мінкультури надійшло близько 100 заявок на підтримку мистецьких проектів на загальну суму близько 19 млн грн. Звичайно, що їх наступного року з анонсом і діяльністю Українського культурного фонду буде значно більше", - сказав міністр культури. 

Він додав, що Мінкультури опрацьовує структуру дирекції Українського культурного фонду та фінансове забезпечення його діяльності.

"Штатна чисельність дирекції фонду пропонується у складі 40 одиниць, до якої увійдуть посади виконавчого директора із заступниками відповідного фахового спрямування, спеціалісти творчого напрямку, які куруватимуть експертні ради фонду, спеціалісти фінансово-господарського напрямку", - сказав Нищук.

Відповідно до закону, зазначив він, експертні ради не входять до штатної чисельності дирекції фонду, але робота фахівців, які входять до складу експертних рад, має оплачуватися. Експертні ради мають повністю охопити сферу культури і мистецтва. Це, зокрема, образотворче мистецтво, живопис, графіка, скульптура, декоративно-ужиткове та  фотомистецтво, театральне та кіномистецтво, хореографічне та музичне мистецтво, циркове мистецтво, реалізація міжнародних проектів та співпраця з діаспорами, підтримка інноваційних проектів, популяризація культурного надбання, розвиток мови та літератури, підтримка аматорського мистецтва.

"Можливо, окремим пунктом треба вивести підтримку сучасного мистецтва", - додав Нищук.

Одна експертна рада, за його словами, має налічувати не більше 7 осіб, що у загальній кількості становитиме 91 високопрофесійного експерта.

Нищук також наголосив, що буде принципово змінено систему відбору проектів і повністю урівняє принцип участі гравців всього культурного поля, і особливо недержавного сектору, який був практично позбавлений цієї можливості.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 23 березня 2017 року ухвалила закон про Український культурний фонд.

Згідно із законом, Український культурний фонд є бюджетною установою, яка виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України. Діяльність Українського культурного фонду спрямовується і координується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв.

Передбачено, зокрема, що Український культурний фонд займатиметься експертним відбором, фінансуванням і моніторингом виконання культурних і художніх проектів, надаватиме гранти і стипендії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-