Пручайся, скрипко Страдіварі!..

Пручайся, скрипко Страдіварі!..

Аналітика
Укрінформ
Подвиг прикордонників, влучне слово Ліни Костенко та все наше життя – в одному музичному інструменті

Новина про те, що українські прикордонники запобігли (ай, молодці!) вивезенню в непідконтрольний Донецьк скрипки Страдіварі 1730 року, миттю облетіла всю країну. На кілька годин навіть затьмарила безвіз та блокаду «одноглазніков». Важко собі уявити, яким вітром занесло на сумнозвісне КПП «Мар'їнка» настільки велику культурну та історичну цінність, як njq раритетний  музичний інструмент. Що мандрував, як думаєте, у чому? В багажнику малопримітних  «жигулів». Куди? В «ди-и-и-ру»! Ото у військових та прикордонників було запитань.

Concert Violin Straduari, 1730…

Дивились так, дивилися крізь лупу,

якісь робили досліди тривалі.

І як в таку мізерну шкаралупу

вмістився геній скрипки Страдіварі?

Музичний та взагалі весь цивільний світ по цей бік лінії розмежування остовпів.  «В донецькому оперному знову очікується аншлаг?», - зубоскалили одні. «Дурень, туди потрібно було везти пістолет Дзержинського!», - підказували водію інші. «Йому би підійшов барабан Страдіварі», - натякали гострослови на можливих адресатів контрабанди.  

Сиділи вчені шведської столиці,

шукали ключ до тої таємниці.

Вивчали скрипку, всю, до міліметра.

Вона лежала злякана і мертва.

Аналіз, синтез, колби і реторти,

алегро, скерцо, модерато, форте,—

немає таємниць під зодіаком:

вона покрита особливим лаком!

При більш пильному огляді на грифі «мар’їнської» скрипки було виявлено клеймо, яке означало - це інструмент консерваторський. Отже, світової сенсації не сталося (хоча чим чорт не жартує!). Стало зрозуміло, що затримана скрипка є всього лише хорошою копією інструменту великого майстра. Але звідки вона взялася?

Хімічний склад. П'ять формул на бумазі.

Оце і вся вам скрипка Страдіварі.

І можна їх купить в універмазі,

і можна їх продати на базарі.

Виробництво копій скрипок Страдіварі було налагоджено в Європі в ХІХ столітті.  А от оригіналів сьогодні в світі існує приблизно 650 штук. Окрім цього ще близько 35 віолончелей, 11 альтів та лише одна арфа. За даними директора Європейського відділення Міжнародного товариства «Страдіварі» Едуарда Вольфсона офіційно в Україні не було і немає жодної скрипки Страдіварі. Але є кілька копій його скрипок, виконаних учнями великого італійського майстра. Все інше - так звані чеські підробки.

Богодар Которович, засновник Державного камерного ансамблю «Київські солісти» та родоначальник сучасної української скрипкової школи - один з небагатьох українських музикантів, що грали на скрипці Гварнері, яка належала Паганіні. В свій час Которович намагався заручитися підтримкою Леоніда Кучми, для того, щоб хоч одна Велика Скрипка з'явилася в Україні.

І можна в руки брати їх без остраху

і грати легко, як на мандоліні.

І косяками підуть тоді Ойстрахи,

ура! — серійний випуск Паганіні.

В 2015-му вона таки з'явилася на наших теренах. Але разом з господарем – всесвітньо відомим американським скрипалем, лауреатом премії Grammy, красунчиком Джошуа Беллом. Той на запрошення українських музикантів виступив в Національній філармонії України разом з оркестром New Era Orchestra під керівництвом Тетяни Калініченко. Джошуа грає на скрипці Страдіварі «Gibson ex Huberman». Його інструмент датований 1713 роком і вартує близько $10 млн! Тож невеличка кількість українців все ж знають, як звучить справжній Страдіварі. А от як виглядає – не у всіх була можливіть зблизька роздивитися.

І кожен зможе наламати пальці.

Я мрію про суспільство, де б усі —

ви чули Дебюссі на балалайці? —

авжеж, общедоступний Дебюссі.

Погодьтеся, що «піймана» прикордонниками  скрипка таки стала яскравим відображенням нашої реальності – події відбуваються наче значущі, а чим вони є насправді? Оригіналом, добротною копією чи незграбною підробкою? Виступ на Євробаченні ONUKA&NAONI. Підписання рішення про безвізовий режим з ЄС в Страсбурзі. Черги за біометричними паспортами, активність лоукостів, фінансові вимоги до «безвізових» подорожуючих з України. Заборона георгіївських стрічок, блокування ворожих віртуальних світів (ух, яке ж виття  піднялося з приводу акаунтів, якими так важко поступитися – такими собі індивідуальними «липецькими фабриками»!). Нова  малозрозуміла пенсійна система. Боязка ідея з візовим режимом для «запорєбріка». Великі і малі рішення, що зараз ламають стереотипи, крушать звичні рамки, вибивають із зони комфорту, заставляють сумніватися. А в майбутньому зроблять Україну вільною, багатою, відомою, авторитетною. Справжньою. Оригінальною.

Демократично. Звично. Зрозуміло.

Щоб як взялося, то вже одразу вміло.

Приємно. Зручно. В синтетичній тарі,

Дається в руки кожному нездарі.

Пручайся, скрипко Страдіварі!

Пручайся, скрипко Страдіварі!..

Оксана Поліщук, Київ

P.S. Навіяно знаменитим віршем Ліни Костенко…

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-