Створення Великої української енциклопедії під загрозою - видавці

Створення Великої української енциклопедії під загрозою - видавці

Укрінформ
Реалізація проекту “Велика українська енциклопедія”, перший том якої був презентований 28 березня, опинилася під загрозою через рейдерське захоплення приміщення державної  наукової установи “Енциклопедичне видавництво” у центрі Києва.

Про це заявила в.о. директора ДНУ “Енциклопедичне видавництво” Олена Любовець під час прес-конференції в Укрінформі.

“Ми б хотіли звернути увагу органів влади, що фактично відбувається паралізування роботи державної наукової установи. Оскільки у нас вилучили приміщення, то ми не можемо повною мірою виконувати ті обов’язки, які покладені на нас з підготовки Великої української енциклопедії”, - наголосила вона.

За її словами, наразі вилучено навіть робочі комп’ютери та документи співробітників установи. Любовець висловила сподівання, що органи влади звернуть більшу увагу на цю ситуацію.

Водночас директор ДНУ “Енциклопедичне видавництво” Алла Киридон (обрана за конкурсом 12 квітня 2017 року) наголосила на важливості продовження роботи над Великою українською енциклопедією. “Це продукт державного значення, бо ми вважаємо, що Велика українська енциклопедія - це інтелектуальна візитівка держави, яка поряд з гербом, гімном,  прапором повинна репрезентувати Україну у світі і бути свідченням високого, достойного  інтелектуального продукту і свідченням того, що молода держава спромоглася на створення власного інтелектуального продукту”, - сказала вона.

За словами директорки ДНУ, особливо вагомою роль Великої української енциклопедії є “в умовах політичної та військової агресії РФ, оскільки інформаційний інжиніринг є дуже складною проблемою”.

“27 квітня державна наукова установа “Енциклопедичне видавництво” внаслідок рейдерської атаки була позбавлена приміщення, що утруднює виконання указів Президента про створення Великої української енциклопедії”, - додала Киридон.

Як повідомлялося, раніше у Держкомтелерадіо заявили, що 27 квітня 2017 року представники відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві в супроводі так званих "громадських активістів" без попередження проникли в приміщення за адресою вул. Богдана Хмельницького, 51а, представивши документи, відповідно до яких виселенню підлягає ДП "Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво "Українська енциклопедія" імені М.П. Бажана", якого там немає. Натомість за цією адресою знаходиться Державна наукова установа "Енциклопедичне видавництво", яку створено відповідно до Указу Президента України №1/2013 "Про Велику українську енциклопедію" та Указу Президента України №7/2015 "Питання підготовки та видання Великої української енциклопедії”.

У результаті дій виконавчої служби Шевченківського району було вилучено матеріальні цінності та майно, яке належить ДНУ "Енциклопедичне видавництво". 

"Енциклопедичне видавництво" вже звернулося з оскарженням дій держвиконавців до Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві та до Головного територіального управління юстиції у м. Києві.

У Держкомтелерадіо не виключали, що йдеться про рейдерське захоплення приміщення.

Варто зазначити, що у статуті ДНУ "Енциклопедичне видавництво" вказано адресу: м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 51а. Ця ж юридична адреса зафіксована у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-