З Ермітажу вилучили архів про експонати, продані за кордон у 1920-30 роках

З Ермітажу вилучили архів про експонати, продані за кордон у 1920-30 роках

Укрінформ
Комісія Мінкульту РФ викрила петербурзький Ермітаж у поширенні збірок архівних документів з інформацією про твори мистецтва, продані владою СРСР за кордон у 1920-1930-х роках, і вилучила відповідні архіви.

Про це у Фейсбуці написав один із наукових співробітників Ермітажу Олексій Ларіонов 

«Пару тижнів тому працювала у нас чергова перевірочна комісія. Формально з Мінкульту, але, говорять, там були, переважно, представники іншого відомства. За результатами перевірки Ермітажу пред'явлено претензію в тому, що музей незаконно публікував документи, що належать до «секретних». Йдеться про серію збірок на матеріалах архіву Ермітажу, присвячених музейним розпродажам 1920-х - 1930-х років», - пише Ларіонов.

За його словами, «самі відповідні архівні справи (серед яких багато і невиданих) вилучені з музею, складені в коробки, опечатані і вивезені. Наскільки я знаю, аналогічні спецоперації пройшли також у деяких московських музеях, зокрема в ДМІІ ім. Пушкіна та Історичному музеї. Там, говорять, доходило до вирізання та вилучення окремих сторінок із зброшурованих справ».

Як вважає учений, «сам по собі факт адміністративної заборони на продаж виданих книг і конфіскації документів у державних архівах не має прецедентів у нашій новітній історії».

Наразі з архівом  можна ознайомитися за посиланням 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-