Скіфський меч, знайдений під Слов'янськом, передали на реставрацію - Мінкультури

Скіфський меч, знайдений під Слов'янськом, передали на реставрацію - Мінкультури

Укрінформ
Унікальний скіфський меч віком 1500 років, знайдений під Слов'янськом на Донеччині, передали на реставрацію в Національний науково-дослідний реставраційний центр України.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

"На церемонію передачі до Києва прибула зберігач фондів Слов'янського краєзнавчого музею Євгенія Калугіна. За її словами, древня знахідка потрапила до фондів музею після старту проекту "Музей відкрито на ремонт", який реалізується для музейних закладів у містах Слов'янськ та Лисичанськ. У січні 2017 року місцевий житель подарував скіфський меч музею до відкриття виставки", - ідеться в повідомленні.

За словами Калугіної, музейники Слов'янська борються за пам'ятники та пам'ятки, за нашу історію, фіксують це технічними засобами, отриманими в рамках проекту, - знімають квадрокоптерами на фото та відео, щоб показати людям справжню історію краю, історію засновників міста.

"Все, що ми відкриваємо, показує, що ми, українці, є великим народом. У нас є неймовірна культура, і ми маємо про це говорити. Ми прагнемо, щоб діти, які приходять до нас у музей, знаходили відповіді на свої запитання, щоб вони вірили в нашу країну. Важливо розуміти - це наша культура, і ми не маємо нікому доводити, що ми українці! Для мене як жительки Донбасу це дуже гостре і актуальне питання", - сказала Калугіна.

Старший науковий співробітник, заввідділом Інституту археології Національної Академії наук України, скіфолог Юрій Болтрик наголосив на унікальності знахідки. За його словами, подібні мечі древні скіфи використовували для бою близько V ст. н.е. ще у Передній Азії, а ця археологічна знахідка - її виявили поблизу річки Сіверський Донець, біля природних соляних куполів цього краю - збереглася тільки завдяки особливостям природного середовища на Сході України.

"Метал меча зберігся. Особливості його деталей покаже рентген. Але ми вже розуміємо, що на ньому присутні три різні за якістю типи заліза. Меч має цікаву двотаврову рукоятку. Іноді, для зручності під час бою, древні воїни насаджували на неї ще руків'я у вигляді бронзового черенку", - розповів Болтрик.

Коштовність меча підтвердив і реставратор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Віктор Голуб. Він зазначив, що досить великий розмір - 75 см - свідчить про те, що річ була створена для кремезного воїна, а бій ним проводився верхи з коня.

"Попри те, що стан меча не є критичним, його збереження потребує термінової реставрації, і ми почнемо її вже найближчим часом", - сказав він.

Як зазначив міністр культури Євген Нищук, це вже друга така велика знахідка впродовж року, раніше презентували "Меч Вікінгів" Х століття, виявлений у контрабанді на кордоні з Естонією, нинішній меч - вже V століття. Він повідомив, що по завершенні реставрації, яка потребує близько півроку, презентація відновленого меча планується у Слов'янську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-