Театр Лесі Українки покаже прем'єру

Театр Лесі Українки покаже прем'єру "Ворог народу" у постановці Йонаса Вайткуса

Укрінформ
У Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки відбудеться прем'єра вистави "Ворог народу (Доктор Стокманн)" за п'єсою Генріка Ібсена. Виставу поставив видатний театральний режисер Йонас Вайткус (Литва).

Про це на прес-конференції сказав генеральний директор - художній керівник театру Михайло Резнікович.

"Театр Вайткуса приїжджав до нас і показував "Король Лір" у його постановці. Посол Литовської Республіки сказав тоді, що Йонас Вайткус - національне надбання Литви, дуже хороший режисер. І я дуже радий, що він погодився поставити виставу у нашому театрі. Ми думали про назву, Йонас сам запропонував цю назву. Мені здається, що ця вистава має право на існування", - зазначив Резнікович.

Сам Йонас Вайткус розповів, що робота над виставою велася з 18 січня, з перервою на тиждень.

"2 квітня буде прем'єра. Це непроста п'єса - у сенсі літератури, самої ідеї. За відчуттями це дуже сучасна річ, близька кожній людині. Ця вистава, як лакмусовий папірець, може прояснити якісь речі у сьогоднішніх людях - щоб люди думали, щоб вони не стали натовпом, щоб вони не приймали за сьогодення фальшиві речі. Щоб вони не думали, що їх досягнення у будь-якій професії - в музиці, столярстві, педагогіці - дозволяють увійти до політики і повноцінно у ній брати участь", - підкреслив режисер. 

Він зазначив при цьому, що немає ніякої різниці між чиновником українським, литовським, російським, польським, вони всі однакові.

"І театр для мене - спроба розкрити якісь речі, щоб люди подумали, зупинилися, якщо вони дуже запишалися собою... Ця п'єса буде жвава і потрібна, доки існує глупота, політична і духовна темнота", - сказав Вайткус.

За словами режисера, для нього важливо у драматургії Ібсена, що головний герой Стокманн зберігає до кінця своє особисте розуміння, зберігає у собі дитину і чесність, що дуже важко.

"А це і є ціль - знайти силу і зберегти себе, не стати овочем, без почуттів, без самошани. Цей персонаж - як "Ідіот" у Достоєвського. Над таким персонажем і варто працювати. Вони лишають слід у твоїй душі, ти за ним перевірятимеш себе", - підкреслив режисер. 

Керівник драматургічної для літератури, інформаційно-аналітичної частини театру Борис Куріцин додав, що 2 квітня відбудеться потрійна прем'єра.

"Вперше на сцені театру Лесі Українки - "Ворог народу (Доктор Стокманн)". Режисер Йонас Вайткус вперше у нас ставить виставу. Для Олександра Кобзаря це перша робота на сцені нашого театру", - зазначив Куріцин. (Олександр Кобзар з 2004 по 2016 рік був актором Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі - ред.).

Дія вистави розгортається у маленькому курортному місті у південній Норвегії, на яке обрушується надзвичайна подія: лікувальна вода виявляється заражена бактеріями і не придатна до вживання. Курортний лікар, доктор Стокманн, має намір поділитися своїм відкриттям з правлінням курорту і громадськістю, щоб спільними зусиллями виправити стан справ. Але міська влада не в захваті від його сміливих прогресивних ідей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-