Культурний заклад має відповідати умовам сьогодення, щоб бути необхідним територіальним громадам - Мінкультури

Культурний заклад має відповідати умовам сьогодення, щоб бути необхідним територіальним громадам - Мінкультури

Укрінформ
Щоб бути потрібними об'єднаним територіальним громадам і отримувати від них фінансування, заклади культури мають відповідати умовам сьогодення, зокрема, створювати нові умови і форми роботи.

На цьому під час круглого столу в Укрінформі наголосила радник міністра культури України Ірина Френкель.

«Децентралізаційні процеси, які відбуваються сьогодні, показують нам, що  об'єднані територіальні громади відмовляють фінансувати заклади культури. Чому ж вони це роблять? Тому що станом на сьогодні ці заклади культури не відповідають умовам сьогодення. Тому що при намаганні зберегти те, що було колись, не створювалися нові форми роботи, через що ми не стаємо повноцінними гравцями на соціальному ринку послуг міст, районів або об'єднаних територіальних громад. І ми це маємо виправляти», - сказала Френкель.

За її словами, основною причиною виникнення цієї ситуації є те, що впродовж довгого часу не проводилося належне виховання аудиторії, яка була б зацікавлена в такого роду послугах. Радник міністра культури зазначила, що одним зі шляхів вирішення цієї ситуації є розширення переліку послуг, які пропонують мистецькі освітні заклади, для всіх категорій населення.

«Ми зрозуміли, що на базі музичних шкіл є чимало бажаючих сплачувати кошти і отримувати додаткові навички гри на музичному інструменті. Наприклад, доросла людина приводить свою дитину на урок у таку музичну школу, і водночас вона могла б, наприклад,  отримувати півгодини гри на гітарі чи фортепіано, сплачуючи за це кошти. Потрібні кроки на кшталт цих», - наголосила Френкель.

Вона підкреслила, що мистецькі школи мають стати відкритими для громад та пропонувати такі моделі навчання, які зроблять початкову мистецьку освіту в них доступною і привабливою. А це, в свою чергу, забезпечить не тільки збереження кращих надбань цього освітнього сегменту, а й стимулюватиме його розвиток в умовах децентралізації.

На її переконання, заклади культури повинні робити певні кроки,  щоб залишатися потрібними громадам і отримувати від них фінансування, «хоч це і дуже довгий процес».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-